Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros și secretatul de stat Aurel Simion au lansat, marți, campania de informare și conștientizare asupra efectelor majore și pe termen lung ale risipei de alimente ”Și tu poți proteja planeta! Împreună dăm startul la reducerea risipei de alimente!”.
Principala soluție pentru schimbarea comportamentului consumatorilor este educarea și informarea acestora, atât în familie cât și în școli. Sunt necesare și reglementări clare și coerente între instituțiile care au atribuții în această direcție, astfel încât să fie creat un cadru legislativ și comportamental care să transforme toate aceste deziderate în realitate”, a declarat ministrul agriculturii.
Ceea ce putem să facem noi, MADR, pe lângă măsurile pe care le vom lua este să cooptăm toți factorii de decizie cu atribuții în acest domeniu și să încercăm să găsim soluții prin care populația să conștientizeze fenomenul risipei alimentare, pentru a deveni conștienți și mai atenți la ceea ce consumăm în așa fel încât să eliminăm risipa alimentară”, a punctat Aurel Simion, secretar de stat, coordonatorul direcției de industrie alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a desemnat 29 septembrie drept Ziua Internaționale a Conștientizării Risipei de hrană (IDAFLW). Obiectivul îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța problemei și a soluțiilor posibile la toate nivelurile și promovarea eforturilor globale și a acțiunilor colective în vederea atingerii obiectivului de dezvoltare durabilă Ținta 12.3, care vizează reducerea la jumătate a deșeurilor alimentare pe cap de locuitor la retail și consumatori până la 2030 și reduce pierderile de alimente de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare cu alimente.
Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, România și-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.
Citeste și:
29 septembrie marchează prima ediție a Zilei Internaționale a Conștientizării Risipei de hrană
De Ziua Mondială împotriva risipei Alimentare, mai multe companii din România înființează Federația Băncilor pentru Alimente
Orban, mesaj pentru români: Să reducă la minimum cantitatea de alimente irosite
Sursa:greenreport.ro