VIDEO Sistemul garanție-depozit limitează aruncarea necontrolată de deșeuri, nu elimină deșeurile istorice – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Sistemul de garanție nu va asigura curățarea mediului de ambalajele istorice. Pentru ce se regăsește în prezent în natură trebuie să avem alte programe care să asigure eliminarea ambalajelor existente, a declarat Julia Leferman, Director General Asociația Berarii României, în cadrul conferinței “Provocări și soluții în sistemul garanție-depozit”.

Imagine de Manfred Antranias Zimmer de la Pixabay

Ceea ce sperăm cu toții este ca odată sistemul de garanție implementat să pevină aruncarea în natură a acestor ambalaje. Nu discutăm depre deșeuri. Acestea sunt, în esență, ambalaje folosite și există o noțiune distinctă în legislație care reglementează categoria ambalajelor folosite. Dacă le dăm un circuit suficient de bine controlat și de implementat au această șansă de a intra în procesul de reciclare și implicit de a reduce consumul de materii prime virgine”, a precizat Julia Leferman.

Directorul general al Asociației Berarii României consideră că administrarea sistemului de garanție ar trebi să fie făcută de o societate pe acțiuni și care să regăsescă în acționariat reprezentanți ai producătorilor și comercianților.

Suntem intr-un dialog care sperăm să ajungă la o soluție privind configurația acestei companii. În ceea ce privește partea de profit, modul în care înțelegem să funcționeze acest sistem este acela de a se baza pe costurile nete. Aceasta înseamnă că o compania, deși înmod teoretic ea este orientată către profit, conform legii companiilor, pot fi introduse considerente de tipul interdicție de a acorda dividende, pot fi introduse criterii de eligibilitate la nivelul legislației, deci cu acordul Ministerul Mediului, care să blocheze această componentă care altfel se găseste în activitatea unei companii”, a explicat Julia Leferman.

Pentru că va fi vorba despre o companie care va fi înființată pentru a pune în aplicare un obiectiv de mediu, Leferman susține că nicio entitate dintre toate cele care care vor face parte  din acest circuit nu trebuie să vadă această activitate ca fiind una care generează profit.

Sursa:greenreport.ro