Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au fost, în anul 2019, de aproximativ 16 miliarde de lei reprezentând 1,5% din PIB, anunță Institutul Naţional de Statistică.
La nivel naţional, cele mai mari cheltuieli pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionarea deşeurilor la producătorii specializaţi, acestea reprezentând 73,1% din totalul cheltuielilor pe domeniul gestionarea deşeurilor.
De asemenea, la nivel naţional, cele mai mari investiţii pentru protecţia mediului au fost înregistrate pe domeniul gestionării apelor reziduale la administraţia publică, acestea reprezentând 83,7% din totalul investiţiilor pe domeniul gestionării apelor reziduale.
Cheltuielile la nivel naţional includ: investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal cheltuielile pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).
Potrivit INS, la nivel naţional ponderea investiţiilor administraţiei publice a reprezentat 54,6% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmate de cele ale investiţiilor producătorilor nespecializaţi (32,9%) şi de investiţiile producătorilor specializaţi (12,5%).
Dintre cheltuielile pentru protecţia mediului ale producătorilor nespecializaţi, în domeniul “producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă” s-au înregistrat 29,9%, în timp ce în sectorul “industria prelucrătoare” s-au realizat 24,5%, iar sectorul “industria extractivă” a cheltuit 19,3%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli au fost înregistrate la gestionarea deşeurilor, 42% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional, urmate de cheltuielile pentru protecţia aerului şi a climatului (19,8%) şi de cheltuielile pentru gestionarea apelor reziduale (19,7%).
Citește și:
Catastrofă ecologică: Lacul Iezer Călărași a secat
Seceta extremă a produs peste 80% din pagubele din anul agricol 2019-2020. Ce culturi sunt cele mai afectate
Sursa:greenreport.ro