Ministrul Mediului, Costel Alexe, cere Camerei Deputaților adoptarea în regim de urgență a noului Cod Silvic. Acesta atrage atenția că parlamentarii care amână votul final întârzie promovarea legilor care apără pădurea.
Camera Deputaților a amânat, în mod repetat, dezbaterea în plen a modificărilor aduse la Codul Silvic, prin care se promovează măsuri împotriva tăierilor ilegale. Astfel, ministrul Mediului solicită conducerii Camerei Deputaților să supună la vot în regim de urgență acest pachet de legi.
„În urmă cu o săptămână am spus că noul Cod Silvic promovează o legislație de temut pentru cei care sfidează legile pădurii. Se pare că primii care se tem deja de modificările aspre pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le susține sunt chiar parlamentarii care astăzi dețin majoritatea în Parlament. Îi solicit conducerii Camerei Deputaților să supună la vot în regim de urgență pachetul de legi care face trecerea de la un Cod Silvic permisiv cu infractorii, la unul în care nimeni nu mai este tolerant cu aceștia”, a declarat Costel Alexe.
În același timp, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a subliniat că „amânarea adoptării Codului Silvic în forma modificată îi face pe cei care întârzie acest proces să fie complici ai celor care taie ilegal din pădurile României”.
Ministerul a transmis că amendamentele din noul Cod Silvic fac referire la următoarele modificări:
- furtul de arbori va intra direct sub incidență penală, indiferent de prejudiciu;
- camioanele sau tirurile cu care sunt transportați arborii tăiați ilegal vor fi confiscate;
- tăierile la ras vor fi interzise și în rezervațiile naturale;
- avizul de transport va deveni obligatoriu și pentru: rumeguș, biomasă, coaja arborilor și orice rest de lemn;
- lemnul va fi comercializat ca lemn fasonat;
- sumele destinate pazei suprafețelor de pădure sub 30 de ha vor crește cu peste 30%;
- evaluarea de mediu pentru amenajamentele silvice care se suprapun cu ariile naturale protejate va deveni obligatorie;
- accesul la terenurile agricole va fi permis proprietarilor și din drumurile forestiere;
- accesul cetățenilor în pădure va fi permis pentru recreere, inclusiv cu bicicleta.
„Lupta cu tăierile ilegale are nevoie de măsuri și pedepse aspre. Sper că parlamentarii care se fac responsabili de amânarea votului final sunt conștienți că întârzie promovarea legilor care ne apără pădurea și favorizează o legislație mult prea permisivă pentru cei care comit ilegalități’’.
WWF: Modificările ajunse în Parlament nu vor opri tăierile ilegale
Modificările Codului Silvic la care face referire ministrul Mediului sunt doar superficiale și nu vor rezolva problema tăierilor ilegale, avertizează WWF România. Sectorul silvic are nevoie de o reformă fundamentală și nu de niște „petice” menite doar să arunce praf în ochii Comisiei Europene și ai societății civile.
„De zeci de ani silvicultura românească vinde pădurea sub forma unui volum, estimat grosier, al arborilor înainte de a fi recoltați si nu este preocupată să controleze cantitățile de lemn care ies din pădure. Este legiferată astfel o zonă gri care nu poate fi niciodată controlată. Asta nu este altceva decât o “inginerie” prin care dispare lemnul din pădurile României. De aceea cerem Parlamentului asumarea unei soluții reale, fără jumătăți de măsură. Nu mai putem să ne prefacem că facem!”, a transmis Radu Vlad, coordonator proiecte regionale păduri WWF România.
Despre autor: Oana Racheleanu
Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.
Sursa:greenreport.ro