Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) urmează să deruleze, începând cu anul 2016, o campanie de informare a consumatorului final din România în ceea ce privește utilizarea energiilor din surse regenerabile. Obiectivul acestei campanii este schimbarea comportamentului consumatorului final, prin înțelegerea avantajelor pentru traiul cotidian și pentru bugetul familiei prin măsuri simple de eficiență energetică, a declarat vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, în cadrul unui conferinței având ca temă trensformarea deșeurilor în energie.
“Producerea energiei din surse regenerabile este o temă foarte actuală, inclusiv în cadrul Inițiativei Europene 2020. În România există un potențial mare pentru producerea de energie din surse regenerabile, dar este nevoie de fonduri. Dorim să prezentăm companiilor germane piața energetică din România pentru că eficientizarea ei este foarte importantă. Dorim de asemenea să creștem atractivitatea României pentru investitorii germani care doresc să încheie inclusiv parteneriate cu firme locale”, a spus Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), prezent în cadrul evenimentului.
Pentru a sublinia importanța surselor de energie regenerabilă Andrei Orban, președintele Asociației Environ, s-a folosit de exemplul Germaniei unde deșeurile sunt fie reciclate (47%), fie incinerate (35%) sau compostate (18%). În România se reciclează doar 3% din deșeurile municipale, restul de 97% fiind depozitate la groapa de gunoi, în depozite neconforme, ce vor trebui închise până în 2017.
Proiectele de obținere a energiei din valorificarea deșeurilor pot fi finanțate prin fonduri europene și ajutoare nerambursabile, distribuția acestora făcându-se prin apeluri, a explicat Norbert Höckl, reprezentantul CGI Management. Operațiuni de valorificare a deșeurilor sunt compostarea, co-incinerarea, incinerarea, producerea de biogaz, producerea de biocombustibil.
“Sectorul de biogaz are în România un potențial extraordinar, regăsit la nivelul comunităților mici și mijlocii din țară în anumite servicii care pot fi motoare de dezvoltare în economie, precum turismul, mica industrie, agricultură și industrie agroalimentară. Din punctul meu de vedere, potențialul acesta poate fi valorificat printr-un program național, dedicat biomasei și biogazului, dar și prin relații directe între firme cu performanță în domeniu”, a explicat Calotă.
Peste 69.000 de persoane lucrează în industria biogazului în Europa
La nivel european, există mai mult de 7.900 MW instalați de biogaz, în 14.600 de proiecte, care au creat 69.000 de locuri de muncă. „România este o economie bazată pe agricultură și producție. Ambele au deșeuri de gestionat și soluția este biogazul. Europa a luat deja direcția către biogaz și biometan, transformând o problemă de mediu într-o soluție. România are mai puțin de 10 de proiecte, astfel că puteți realiza potențialul existent aici”, consideră Attila Kovacs, membrul Consiliului Director al Asociației Europene de Biogaz.
Potrivit datelor Transelectrica, în România sunt operaționali doar 100 de MW instalați în centrale care folosesc biomasa sau biogazul pe bază de combustibil. Comparativ, numărul de MW instalați în centrale eoliene este de aproape 3.000, în vreme ce instalațiile fotovoltaice totalizează peste 1.200 de MW.
Acest articol a apărut inițial pe Ziare.com.
Sursa:greenreport.ro