Nu putem trai izolati de natura. Jim Leape considera ariile protejate ca fiind coloana vertebrala a naturii si a vietii economice.
Ecologistilor li se reproseaza uneori ca sunt mai preocupati de buna stare a planetei decat de nevoile locuitorilor ei. De ce sa protejam mediul si sa salvam speciile aflate in pericol, cand paturile sa race (sunt cel putin trei miliarde de oa meni care traiesc cu mai putin de trei dolari pe zi) se confrunta cu o criza a hranei fara precedent? Ca sa nu mai vorbim despre cei un miliard de oameni care nu au acces la apa potabila. Pe scurt, de ce e atat de importanta biodiversitatea?
Biodiversitatea este reteaua complexa a vietii care ne sustine pe noi toti. Nu pu tem trai izolati de natura. Protejarea biodiversitatii nu inseamna doar sa salvam specii sau habitate. Inseamna sa asiguram accesul la apa si hrana si sa ne ajutam astfel pe noi insine sa facem fata celor mai grave efecte ale schimbarilor climatice.
Pe biodiversitate se bazeaza intreaga noastra rezerva de hrana. Recifele de corali si iarba de mare produc pestii pe care noi ii mancam. Pasarile si insectele ne polenizeaza recoltele. Si, desigur, recoltele au la origine plantele.
Oamenii au depins intotdeauna de biodiversitate, dar in secolul acesta va trebui mai mult ca niciodata sa ne protejam recoltele de boli, secete si alte efecte ale schimbarilor climatice. Daca permitem disparitia alimentelor de baza, cum ar fi orezul, porumbul si graul, riscam sa ne confruntam cu o criza a recoltelor in viitor, cu toate ca exista cercetari recente care arata ca deja trei sferturi dintre speciile agricole de pe pamant au disparut. Numai in America Centrala, mai mult de jumatate dintre speciile salbatice de porumb au disparut in ultimele patru decenii. Schimbarile climatice ne afecteaza deja capacitatea de a cultiva hrana. Cultivatorii de grau din Australia, de exemplu, au fost fortati sa-si mute terenurile din cauza secetei, iar in India tere nurile agricole pentru orez din zona de coasta au devenit aride din cauza apei marii.
Ecosistemele sanatoase ne ajuta, de asemenea, sa tinem piept schimbarilor climatice intr-un mod direct. Valurile care erodeaza tarmurile insulelor Seychelles s-au dublat ca marime si forta si se preconizeaza ca se vor dubla din nou in urmatorii zece ani. Ariile naturale protejate, precum recifele de corali sau padurile de mangrove, pot atenua chiar si cele mai grave efecte ale furtunilor din zonele de coasta. In alte parti ale planetei, padurile joaca un rol crucial in prevenirea inundatiilor si a alunecarilor de teren. Defrisarile sunt principala cauza a inundatii lor si alunecarilor de teren care au devastat Insulele Filipine in 2004, dar si a inundatiilor de pe raul Yangtze, care au condus la moartea a 3.000 de oameni in 1998.
Biodiversitatea are si alte beneficii importante. Padurile si zonele umede sunt o sursa vitala de apa. Aproape o treime din cele mai mari orase din lume se ba zeaza pe ariile naturale protejate pentru apa potabila. Poluarea si defrisarea ameninta deja sursele de apa potabila a mai mult de un miliard de oameni, iar pana in 2050 se estimeaza ca numarul va creste pana la 2,8 miliarde. Biodiversitatea este vitala si pentru sanatatea noastra. Jumatate din medicamentele existente provin din plante. Mai mult de doua treimi dintre oamenii care traiesc in Africa Sub-sahariana folosesc ierburi traditio nale si plante medicinale pentru ingrijirile medicale.
Acum sase ani, participantii la Conventia Diversitatii Biologice au promis sa reduca rata pierderii biodiversitatii pana in 2010. Nu sunt pe drumul cel bun in indeplinirea acestui obiectiv. Biodiversitatea este in continuu declin. Cei mai de incredere indicatori ai starii planetei, Indexul Planeta Vie si Amprenta Ecologica, arata ca in decurs de mai putin de doua generatii biodiversitatea globala a scazut cu 27%, in timp ce consumul depaseste cu o patrime capacitatea de regenerare a Pamantului.
Ariile protejate constituie o parte importanta din solutia la aceasta problema. In acest sens, unele tari au adoptat masuri ferme pentru a-si extinde retelele de arii protejate. Guvernul Braziliei, de exemplu, s-a angajat sa protejeze 50 de milioa ne de hectare din Amazon (o suprafata egala cu cea a Frantei) si deja a parcurs mai mult de jumatate din drumul spre atingerea obiectivului.
Insa aceste actiuni trebuie sa fie intarite de altele, in Amazon si oriunde in lume. In fond, succesul va sta in a face din conservarea biodiversitatii o prioritate nu numai pentru ministerele mediului, dar si pentru ministerele agriculturii, paduri lor, ale pescuitului si finantelor. La urma urmei, succesul este vital nu numai pentru sanatatea mediului inconjurator, dar si pentru economie si chiar pentru supravietuirea noastra.
Jim Leape este directorul general al WWF International.
Sursa:greenreport.ro