În contextul posibilității creșterii nivelului apei ca urmare a schimbărilor climatice, dar și a nevoii de a crește respectul față de mediu, o companie românească de arhitectură navală propune două concepte de hoteluri plutitoare pentru Delta Dunării. Hotelurile sunt construite cu materiale sustenabile, au energie regenerabilă (de la panouri solare) și sunt disponibile în varianta de propulsie hibridă.
Flotelul (hotelul plutitor) este cea mai nouă tendință în turismul sustenabil și are potențial să devină noua normă pentru turismul din Delta Dunării. GLO Marine, o companie românească de arhitectură navală propune două concepte de hoteluri plutitoare de 4 stele destinate operatorilor turistici din Delta Dunării sau din alte zone cu apă din România.
Hotelurile au o lungime de aproximativ 40 m și o lățime de 9.5 m și pot acomoda până la 28 de pasageri și un echipaj permanent de 4 persoane. Ambele concepte au pe puntea principală 12 camere duble cu baie proprie (16 mp) și un apartament cu două camere pentru 4 pasageri (36 mp). Toate camerele au balcon, smart furniture și console pentru controlul luminilor, televizorului și aerului condiționat. Pe puntea intermediară se află un restaurant cu terasă, iar pe cea exterioară sunt amenajate un bar, două jacuzzi, zona de șezlonguri și zona de lounge.
„Designul hotelurilor este integrat în mod firesc cu natura și tot la natură ne-am gândit când am decis că aceste concepte vor fi sustenabile – am inclus materiale eco și sustenabile, energie regenerabilă, panouri solare, waste management etc. Mai mult, pentru a reduce nivelul de zgomot și emisii, noi vom propune cumpărătorilor varianta de propulsie hibridă.” spune Radu Procop, Director de marketing GLO Marine.
În prezent există 36 în Deltă, cu aproximativ 700 de locuri de cazare. Cel mai vechi are 24 de ani și cel mai nou – cinci ani.
„Multe dintre hotelurile existente în Delta Dunării au recenzii proaste, semn clar că design-ul lor nu se potrivește cu așteptările turiștilor din 2020, deci există o nevoie clară pentru un design nou și fresh. În plus, tehnologia actuală permite construcția unui hotel plutitor sustenabil la prețuri mult mai mici față de acum câțiva ani și există și multe oportunități de finanțare, prin fondurile structurale, de pildă”, spune Liviu Gălățanu, Director Comercial GLO Marine.
„Aceste tipuri de investiții pot fi finanțate din fondurile structurale aferente perioadei 2021 – 2027 pentru sprijinirea creșterii și dezvoltării mediului de afaceri. Obiectivul acestor fonduri este de a ajuta IMM-urile să își dezvolte infrastructura și serviciile, să își gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic în contextul specializării inteligente. Prin dezvoltarea de proiecte inovative se va asigura o dezvoltare sustenabilă a mediului de afaceri din România și nu numai. De asemenea, acest concept se regăsește în obiectivele de politici propuse la nivel de UE în domeniul promovării eficienței energetice, reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și protecției mediului”, a transmis Angelica Manea, Director Divizia de Finanțări BDO Business Advisory.
Caracteristici sustenabile la hoteluri plutitoare:
- Pot fi relocate în funcție de necesități, ceea ce înseamnă că nu afectează mediul așa cum ar face-o o construcție permanentă.
- Folosesc energii regenerabile – solare, eoline și geotermale.
- Au sisteme proprii de reciclare a deșeurilor.
- Sunt construite din module, cu impact minim asupra mediului.
Citește și:
Un grup de 10 păsări flamingo a fost observat în Delta Dunării
Studiu: creșterea nivelului mării ar putea aduce daune de trilioane de dolari până în 2100
Sursa:greenreport.ro