Deși mai multe ONG-uri au cerut moratoriu pentru irigarea apei din subteran atenționând că astfel Moldova riscă să rămână fără soluri fertile, șeful statului insistă că trebuie permisă irigarea cu ape din subteran. Totodată, Igor Dodon acuză ONG-iștii că sunt puși la cale să nu permită irigarea din subteran.
Citește și Presiune asupra Guvernului? Dodon promite agricultorilor că va permite irigarea cu apă din subteran
„ Măi băieți, da de ce în Ucraina lucrul ăsta se poate, în România lucrul ăsta se poate, dar la noi nu se poate. Aberații. În primul rând nu toți o să utilizeze apa asta pentru că e scump, să faci o fântână arteziană, să foreze e 250-300 mii de lei minimum. Într-al doilea rând apa nu este mereu de calitate, trebuie de pus un filtru, care la rândul său costă alte 250 mii de lei. O să-și permită pentru agricultură unde valoarea adăugată este înaltă: livezi, legume, ceva de tipul ăsta. Dar încă odată întrebarea, de ce în România se poate, în Ucraina se poate la noi nu? O sărit ONG-iștii ăștia care sunt puși la cale să nu permită, dar noi trebuie să salvăm agricultura cumva, trebuie . Eu consider că mai repede trebuie aprobat acest regulament și trebuie să permite agricultorilor să aibă acces la apa subterană, așa cum o au în toată lumea”, a declarat Dodon.
Citeșe și „Se comite o crimă ecologică!” Reacții la propunerea lui Dodon de a permite irigarea cu ape din subteran
Acesta a mai spus că irigarea cu apă din subteran ar fi o soluție temporară.
„Dacă nu facem irigare, agricultura din R. Moldova nu are viitor, lucrul ăsta trebuie să-l înțelegem toți. Cum rezolvăm această problemă, sunt decizii care pot fi luate temporar, dar nu rezolvă sistemic. Trebuie ori sistemic, ori măcar temporar. Ce înseamnă sistemic, să facem o investiție cum s-a făcut în timpul sovietic, să o luăm de la Nord la SudD, o strategie de stat de irigare din râuri, acumulare de la ploi etc, lucrul ăsta este posibil. A să trebuiască zeci de miliarde de lei. Ce trebuie să facem până găsim banii ăștia, noi am luat o decizie, la inițiativa noastră, am dat accesul în lacuri și râuri pentru irigarea în scopul agriculturii. Știți cum era până acum, dacă îi iazul lui, o pus gard, nimeni nu are dreptul. Acum am luat decizia și am permis, pentru irigarea în agricultură e obligat să dea acces la sursa de apă pentru irigare. dar tot nu ajunge. A doua soluție, temporar la această etapă, este accesul la apele subterane, așa numitele fântâni arteziene”, a mai spus șeful statului.
Peste 70 de ONG-uri au emis o declarație în care cer declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex și conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile. Declarația a fost făcută la scurt timp după ce șeful statului a anunțat că a cerut ministerului Agriculturii să permită irigarea cu ape din subteran a livezilor.
„Subsemnații, consideră o crimă la nivel naţional asupra mediului, ecosistemelor naturale, sănătăţii populaţiei şi securităţii ecologice, „legiferarea” accesului la resursele strategice de apă potabilă în scopuri de irigare. Inevitabil, irigarea cu apele subterane va genera degradarea solurilor şi va lipsi localităţile din republică de apă potabilă, ceea ce va duce la o catastrofă umană”, se spune în Declarație.
„Decizia de a permite utilizarea apelor subterane în scopurile irigării în contextul Republicii Moldova trebuie de calificat ca o crimă ce va afecta viitorul poporului și a generațiilor următoare”, afirmă Arcadii Capcelea, ex-ministru al Mediului, doctor în biologie și geografie.
Citește și DOC/ Peste 70 de ONG-uri cer moratoriu asupra chestiunii irigării cu apă din subteran
Citește și https://ecopresa.md/se-comite-o-crima-ecologica-reactii-la-propunerea-lui-dodon-de-a-permite-irigarea-cu-ape-din-subteran/
Sursa:ecopresa.md