Lacul Nuntași din comuna Istria a secat complet, din cauza secetei din ultima perioadă, dar și a opturării canalelor de legătură cu alte lacuri, informează publicaţia ct100.ro.
Primăria Istria a solictat Prefecturii Constanța sprijinul pentru remedierea situației, iar prefectul George Niculescu s-a dus la fața locului, însoțit de directorul Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), Bogdan Bola, și de specialiști din cadrul instituției.
„Recunosc, nu-mi imaginam că situația poate fi atât de gravă, mai ales că vorbim despre un lac atât de căutat în trecut, cu real potențial. Situația stă în felul următor: din cauza secetei pedologice și a obturării canalelor prin care putea fi alimentat cu apă, lacul Nuntași este secat în proporție de 95%! Și vorbim despre un lac cu apă sărată, asemănător celui din Techirghiol, care se întindea pe mai bine de 800 de hectare. Acolo, în urmă cu zeci de ani, oameni din toată țara veneau să se bucure de efectul terapeutic al nămolului sapropelic. Acum? O imagine dezolantă și nimic mai mult”, a scris George Niculescu pe pagina personală de Facebook.
Lacul Nuntași
Așa cum am promis, am revenit cu un clip de pe lacul Nuntași. Da, de pe locul unde ar trebui să fie un lac cu apă sărată, dar care acum este un deșert în adevăratul sens al cuvântului.#LaculNuntași
Geplaatst door George-Sergiu Niculescu op Dinsdag 11 augustus 2020
Acesta promite că, în perioada următoare, va veni cu soluții. Prima dintre ele este decolmatarea canalelor de alimentare.
„Atât cel care face legătura între lacul Sinoe și lacul Istria, cât și între lacul Istria și lacul Nuntași. Abia apoi se va putea remedia această situație și lucrurile vor reveni la normal. Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă, i-am convocat la o întâlnire de lucru, care va avea loc mâine, la sediul Prefecturii Constanța, pe reprezentanții ABADL, ARBDD, APM Constanța și cei ai Primăriei Istria.”, a precizat prefectul.
Lacul Nuntași se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării, precum și lacurile adiacente – Sinoe și Histria.
Sursa:greenreport.ro