07.09.2020 00:40 Foto: captură Facebook Alexandru Strugariu
Mai mulți turiști au intrat cu ATV-urile într-o arie protejată din județul Constanța. Din imaginile postate pe Facebook se poate observa cum în zona grindului Chituc din comuna Corbu sunt mai multe ATV-uri care circulă cu viteză mare pe țărm. Mai mult decât atât, pentru că este o arie protejată, foarte multe păsări din rezervație încearcă să zboare speriate din calea celor care s-au aventurat pe grindul maritim.
Cristina Tunegaru: Copiii care fac școala de acasă vor avea parte de o educație mai slabă Erdogan ameninţă Grecia și Cipru ANALIZĂ Unde se trăiește cel mai bine în România Cât de eficient va fi vaccinul anti-COVID? Avantajele și dezavantajele unei mașini electrice ANALIZĂ Piața muncii s-a schimbat radical Portugalia. Frumusețea devine un blestem Șampanie transformată în dezinfectant Tortura în închisorile secrete ale separatiștilor ruși din Ucraina
Csibi Magor, activist de mediu, a declarat la Digi24 că vorbim de foarte multă vreme despre acest gen de fapte, dar foarte rar vedem o acțiune a autorităților.
În replică, Ioan Bucur, șef serviciu Razim-Sinoe din cadrul Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, a explicat că ATV-urile au ocolit bariera de la intrare, au luat-o pe lângă postul de poliție, pentru că în zonă sunt foarte multe drumuri ocolitoare, inclusiv prin stufăriș. Contravenienții erau așteptați de autorități la întoarcere pentru a fi amendați, care s-au mobilizat după ce imaginile au apărut în spațiul public.
„În fiecare săptămână găsim oameni care încalcă legea. De aceea am și cerut ajutorul poliției, al jandarmeriei”, a declarat Ioan Bucur. Oficialul spune că acești oameni au foarte mult tupeu și în general nu recunosc nimic sau spun că nu știau că e zonă protejată.
Amenzile pentru astfel de fapte sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.
Ioan Bucur a mai spus că până acum s-au aplicat amenzi de peste 12.500 de lei și pentru desfășurarea de activități economice în zonele protejate.
Csibi Magor este de părere că ar trebui verificate, poate, și centrele din zonă care închiriază ATV-uri, pentru că oamenii nu vin cu aceste mașinării până la mare. Ioan Bucur a replicat că în zona sa de competență nu există astfel de centre și nici nu dat autorizație pentru așa ceva, dar din informațiile pe care le are, o firmă cu sediul în Mihail Kogălniceanu s-ar ocupa de închirieri.
„Cred că e o chestiune de cultură. În primul rând, ar trebui să le explicăm oamenilor de ce nu este de dorit să facă aceste lucruri, cum se degradează acele zone pe care le vizitează în acest fel. Iar în al doilea rând, autoritățile trebuie să intervină și nu în felul acesta, ci de fiecare dată când se intră în zone neautorizate cu mijloace motorizate să fie amendați fără excepție”, a comentat Csibi Magor. Activistul recunoaște însă că în unele zone nu există personal suficient pentru a monitoriza aceste situații.
Editare web: Luana Păvălucă
Sursa:digi24.ro