VIDEO/ Incendiu de proporții în rezervația „Orheiul Vechi”

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

În după amiaza zilei de duminică, 6 septembrie 2020. pe teritoriul Rezervaţiei Cultural-Naturale “Orheiul Vechi” a izbucnit un incendiu de proporții. Drept urmare au ars peste 8 ha de vegetație, arbori și arbuști.

La fața locului au intervenit două echipaje de salvatori care au reușit localizarea arderii fără ca aceasta să obțină răspândire. Focarul a fost lichidat la ora 17:23.

Potrivit administrației rezervației, incendiul, cel mai probabil, a început drept rezultat al neglijenței turiștilor care folosesc focul deschis în zone unde acesta este interzis.

Astfel, Rezervaţia va restricționa accesul vizitatorilor către zonele cu risc sporit de incendiu și face apel public să nu se folosească focul deschis.

În total, în ultimele 24 de ore pompierii au lichidat 26 focare de ardere în mai multe localități din țară: în raioanele Ungheni, Orhei, Telenești, Basarabeasca, Bălți, Nisporeni, Dondușeni, Rezina, Soroca, Fălești,  dar și în municipiul Chișinău.

Flăcările au nimicit 15 ha de iarbă uscată în localitatea Trifești, raionul Rezina, 9 ha în raionul Ungheni și 1 ha în localitatea Cruzești din municipiul Chișinău.

În contextul prevenirii incendiilor cu caracter natural Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează repetat populația despre riscul nerespectării regulilor antiincendiare în condiții de umiditate redusă și vânt. Focarele de ardere se pot extinde cu repeziciune și se pot transforma în incendii de proporții, afectând spații forestiere, terenuri agricole, precum și sectorul locativ.

Pompierii îndeamnă cetățenii să nu aprindă gunoiul, vegetația uscată, dar și să fie foarte prudenți la utilizarea focului deschis. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze la Serviciul 112.

Sursa:ecopresa.md