35 de ani de protecție a stratului de ozon. Ce evenimente se organizează la Chișinău

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

La Chișinău vor fi desfășurate ai multe acțiuni legate de sărbătorire, în acest an pe 16 septembrie, a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon. Sportivii amatori vor organiza un marathon de 35 de ore pentru a sensibiliza opinia publică față de necesitatea protecției stratului de ozon, societatea va fi provocată să renunțe pentru o perioadă de 35 de ore la aparatele de aer condiționat, unul din principalii  « furnizori » ai gazelor care distrug stratul de ozon, va fi desfășurată o mini campanie de informare și altele.

La sfârșitul anilor 1970 savanții au descoperit că omenirea creează o gaură în acest scut protector, au dat alarma. Gaura – cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și sistemele de răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat – amplifică amenințarea că vor crește cazurile de cancer de piele și cataractă, vor continua să fie afectate plantele, culturile și ecosistemele.În majoritatea ţărilor în curs de dezvoltare, precum şi în Republica Moldova sectorul principal unde sînt utilizate substanţele care distrug stratul de ozon este  sectorul frigorific şi de condiţionare a aerului.

Răspunsul global a fost decisiv. În 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarburilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și efecte dăunătoare mediului.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția pentru protecția stratului de ozon (Viena, 22 martie 1985) și la Protocolul de la Montreal referitor la substanțele care distrug stratul de ozon (Montreal, 16 septembrie 1987) în anul 1996.

Ratificând Convenţia, Protocoalele şi modificările aferente, Republica Moldova s-a angajat să respecte şi să pună în aplicare aceste instrumente internaţionale prin ajustarea şi armonizarea cadrului normativ naţional, precum şi prin scoaterea treptată din uz a substanţelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant şi, în consecinţă, sănătatea populaţiei.

Ziua Mondială a Ozonului, care va avea loc pe 16 septembrie, sărbătorește această realizare. Arată că deciziile și acțiunile colective, ghidate de știință, sunt singura modalitate de a rezolva crize globale majore. În acest an al pandemiei de coronavirus care a adus atât de multe dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor de ozon de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, ci că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.

Sursa:ecopresa.md