FOTO/ Premiaţi pentru promovarea Rezervației Orheiul Vechi

  • Post category:ECO News
  • Reading time:6 min(s) read

Diversitatea naturală a Rezervaţiei Orheiul Vechi a fost văzută prin desen şi campanii media de către participanţii la concursul „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”, organizat în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”. Autorii celor mai inspirate lucrări au fost premiaţi la un eveniment solemn, desfășurat în localitatea Butuceni (comuna Trebujeni), în zona-nucleu a Rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”.

Concursul de creativitate „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi” a mobilizat tinerii din 20 localități ce intră în componența Parcului Natural Orhei să devină mesagerii naturii și ai Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi. La ambele categorii ale competiţiei – desen şi campanii media – , accentul a fost pus pe diversitatea, frumuseţea şi valoarea patrimoniului natural, începând cu flora și fauna și ajungând la formele de relief sau specificul ecosistemelor din Rezervaţia Orheiul Vechi.

Munca importantă a tuturor participanților a fost apreciată de către Elena Scobioală, coordonatoarea proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, care a remarcat larga implicare şi străduința acestora. Această competiție a fost sprijinită nu doar de către finanțatorii proiectului – Departamentul pentru Programe Internaţionale al US Forest Service –, dar și de o serie de parteneri: Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, Revista NATURA și Compania Reliable Solutions Distributor, distribuitor oficial al companiei Bitdefender în Republica Moldova.

Stanislava Crivceanschi, manageră de proiecte la Rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”, s-a bucurat de interesul manifestat de tineri față de natura și patrimoniul rezervației cultural-naturale „Orheiul Vechi”, dorindu-le să-și mențină statutul de ambasadori ai acestor locuri.

Artistul Dumitru Balica, principalul jurat la categoria desen, a mărturisit că a rămas încântat de lucrările analizate și că în multe dintre ele a descoperit talente ce merită încurajate și dezvoltate. Jurnalista de mediu Lilia Curchi, care a evaluat lucrările înscrise la categoria mass-media, a spus că prin campaniile media tinerii au demonstrat că tematica Rezervației „Orheiul Vechi” este interesantă și generației Tik-Tok. „Îndemn toți participanții să mențină spiritul de echipă și să realizeze alte materiale dedicate naturii”, a încheiat Lilia Curchi.

Premiile concursului au fost, de asemenea, o bucurie pentru participanţi. La categoria desen, locurile I, II și III au fost inclus seturi profesionale de pictură (șevalet, pânză, vopsele și pensule profesionale), dar și calendare/carnete personalizate, jocuri educative și diplome. Acestea au fost oferite tinerelor Ana Vîrtosu (or. Orhei, pentru lucrarea „Miracolul Orheiul Vechi”), Ecaterina Vataman (s. Romanești, pentru lucrarea „Fluture pe câmpie”) și Marina Guțan (or. Orhei, pentru desenul „Bogăția vie a Rezervației Orheiul Vechi”).

Diplome de apreciere și enciclopedii de artă și natură au primit elevii: Iraida Ceban (or. Orhei), Simona Marulea (s. Vatici), Gabriela Petrov (or. Orhei), Olga Vîrlan (s. Trebujeni), Alina Perlug (s. Trebujeni), Veaceslav Mîțu (or. Orhei), Mădălina Toma (or. Orhei). De asemenea, au fost acordate și diplome de mențiune pentru alți 10 participanți.

La categoria mass-media, premiul I a fost luat de grupul de inițiativă „Platforma Tinerilor Ecologiști” din orașul Orhei, format din 7 membri. Ei au primit în dar câte un hard-disk extern de memorie cu capacitatea de 1TB, dar și câte o licență de utilizare a programului Antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni, oferită de Reliable Solutions Distributor.

 „Am aflat cât de important este să ne documentăm minuțios cu privire la problemele pe care le abordăm, să verificăm informațiile de mai multe ori, să fim conștienți ce impact poate avea mesajul nostru asupra altora!”, au declarat membrii Platformei Tinerilor Ecologiști (Hammad Azza, Hammad Ayda, Dolghier Adriana, Tcaciuc Beatrice, Cușnir Aurelia, Sîrghi Petru, Mustovici Alina).

Premiile II și III au fost decernate grupului de inițiativă „ECOOL” din orașul Orhei și „Tinerii Ambasadori ai Rezervației Orheiului Vechi” din satul Romanești. Împreună cu diploma, ei au primit câte o licență de utilizare a programului Antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni.

La categoria mass-media au fost decernate diplome de mențiune pentru echipele „Attitude” (or. Orhei), „Amicii Virtuali” (s. Teleșeu), „Orheiul Vechi – cetate naturală” (s. Holercani) şi „Fondul pentru tineri” (or. Orhei).

Organizatorii au oferit diplome și licențe antivirus Bitdefender Total Security pentru 12 luni şi pentru profesorii care au sprijinit tinerii la participarea în cadrul acestui concurs. Este vorba despre profesoarele Adriana Pană (IP Gimnaziul Neculăieuca), Viorica Ceban (IP Gimnaziul Camencea), Mariana Jioara (IP Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din or. Orhei), Sergiu Sorin (IM Gimnaziul Teleșeu), Lilia Ciorescu-Corețchi (IP Liceul Teoretic Romanești), Marandiuc Magdalena (IP Liceul Teoretic „I. L. Caragiale” din or. Orhei) şi profesorul Vadim Macaru (IM Gimnaziul „Grigore Vieru” din or. Orhei).

Câștigătorii premiilor I-III de la ambele categorii de concurs au avut drept premiu şi câte o instruire specializată. Astfel, premianții categoriei mass-media au participat la un atelier de lucru cu experta în comunicare Lilia Curchi, care le-a oferit cunoștințe despre crearea campaniilor media de succes în scopul promovării patrimoniul natural. Tinerii au aflat cum să identifice mesaje cheie, să seteze corect grupul țintă, să selecteze instrumentele de comunicare și multe alte secrete profesionale. După instruirea teoretică, tinerii au mers pe traseul turistic din satul Trebujeni, inclusiv la Centrul de Expoziție al Rezervației cultural-naturale Orheiul Vechi, unde au aplicat cunoștințele acumulate sub îndrumarea expertei.

Primele trei câștigătoare la categoria desen au beneficiat de un atelier de pictură, în cadrul căruia artistul plastic Dumitru Balica a oferit informații despre tehnici de pictură de nivelul pictorilor profesioniști. În cadrul acestui atelier de lucru, care a durat 2 zile, participantele au pus bazele unor picturi ce vor fi reprezentate pe 3 panouri de informare, amplasate la intrarea în Rezervația Orheiul Vechi.

Toate produsele acestor două ateliere paralele, precum și festivitatea de premiere a concursului „Tinerii ambasadori ai Rezervației Orheiul Vechi”, au fost realizate în cadrul proiectului „Abilitarea tinerilor pentru activităţi de interpretare şi conservare a naturii”, desfășurat de Mişcarea Ecologistă din Moldova, cu suportul Departamentului pentru Programe Internaţionale al US Forest Service.

Sursa:ecopresa.md