Vânătoarea la 36 specii de păsări sălbatice, oprită de Curtea de Apel Braşov. Decizia nu este definitivă, dar este executorie.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

21.08.2020 19:37 Sturzul viilor. Foto: Societatea Ornitologică din România

Curtea de Apel Braşov a dispus suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice, din cele 40 care se pot împuşca, pentru sezonul 2020-2021. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, arată Societatea Ornitologică Română într-un comunicat.

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr. 1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi anexele ordinului, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română a atras atenţia, prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, că nu este legală procedura prin care stabilesc cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare, prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.

Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din 36 de specii, susține la rândul său Codruț Feher, vicepreședintele Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Speciile vizate de decizia Curții de Apel Brașov sunt: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuță, gâscă de vară, gârlița mare, rață mare, rață mică, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață moțată, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cârâitoare, rață cu cap negru, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coțofană, gaiță.

Hotărârea CA Brașov nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare.

Potrivit comunicatului SOR, decizia Curţii de Apel Braşov „reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice”.

Sursa:digi24.ro