Deșeurile se crează în urma activității omului, iar proasta lor gestionare afectează mediul înconjurător: apa, solul și aerul. Pentru a evita efectele negative, asociația WISDOM a realiza un scurt reportaj video în care relatează despre trei metode prin care putem gestiona deșeurile fără a dăuna mediului înconjurător.
Tocătorul de crengi – un instrument care ajută la mărunțirea crengilor și a altor deșeuri tari. Ulterior rumegușul format poate fi utilizat la mulci, în sere, pentru crearea unor cărărușe.
Lactofermentarea – deșeurile organice și hârtiile se fermentează într-o găleată unde se adaugă tărâțe care este un substrat de carbohidrați pentru bacterii, cărbune de lemn și soluție de moare de varză. Ulterior după fermentare, conținutul căldării se pune în grădină amestecată cu iarbă sau altă vegetație.
În lipsa sistemului centralizat de canalizare, Nadejda Andreev, președinta AO Wisdom vine cu o soluție inovatoare pentru R. Moldova – vermifiltru.
Apa reziduală se acumulează într-o fosă septică, care are două compartimente, unde are loc depunerea componentelor solide- o tratare primară. Detalii în clipul video de mai jos:
Sursa:ecopresa.md