A fost lansat Earthshot Prize, un premiu pentru soluții privind mediul

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Prinţul William și Sir David Attenborough și-au unit forțele pentru a lansa ceea ce aceștia speră să devină „Premiul Nobel pentru Mediu”. Earthshot Prize înseamnă cinci premii de câte 1 milion de lire care vor fi decernate annual, pentru următorii zece ani, celor care oferă 50 de soluţii pentru a combate problemele cu care se confruntă planeta.

Proiectul doreşte să acţioneze în faţa acelor probleme prezentate de mediul înconjurător prin cinci mari obiective: protejarea şi restaurarea naturii, purificarea aerului, reanimarea oceanelor, construirea unei lumi fără deşeuri şi repararea climei.

Aceste propuneri, pentru care va fi decernat un premiu la fiecare categorie, sunt prezentate în cinci scurtmetraje care ilustrează obiectivele pe care ducele de Cambridge intenţionează să le atingă cu ajutorul acestor premii.

Prinţul William argumentează în aceste clipuri că „următorii zece ani sunt un deceniu critic pentru schimbare, trebuie să profităm de imaginaţia noastră şi de capacitatea noastră de a inventa”.

Lumea este într-un punct critic, a explicat Prințul, care a spus că Eartshot Prize este efortul său și al lui Sir David de a se asigura că înmânăm planeta copiilor și nepoților noștri „într-o stare mai bună decât am găsit-o”, potrivit BBC.

Nominalizările la premiile Earthshot încep cu data de 1 noiembrie şi vor fi decernate în fiecare an într-un oraş diferit. Prima gală a Earthshot Prize se va desfăşura la Londra în toamna anului 2021, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

William a mărturisit că a fost inspirat pentru crearea acestor premii de tatăl său, prinţul Charles, şi de naturalistul britanic Sir David Attenborough, care face parte din juriul care acordă Earthshot Prize.

Cinci premii de câte 1 milion de lire vor fi decernate anual pentru următorii zece ani, celor care oferă 50 de soluţii pentru a combate problemele cu care se confruntă planeta. Cei cinci câştigători vor fi selectaţi dintre 15 finalişti proveniţi din medii şi profesii diferite. Proiectele pot fi de mediu şi de conservare, care pot fi atât individuale, cât şi în grup de cercetători sau activişti, companii, guverne, inclusiv oraşe sau ţări.

Scopul este găsirea unor noi soluții care să aibă un efect pozitiv asupra schimbărilor mediului și care să îmbunătățească nivelul de trai la nivel global, în special în comunitățile care sunt cel mai în pericol din cauza schimbărilor climatice.

„Sunt mulți oameni care vor să facă multe lucruri bune pentru mediu și de ce au nevoie este un catalizator, puțină speranță, puțin optimism că putem rezolva problemele care ne sunt prezentate”, a mai spus Prințul William.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Sursa:greenreport.ro