Vânătoare oprită la 36 de specii de păsări sălbatice în sezonul 2020-2021

  • Post category:ECO News
  • Reading time:5 min(s) read

Vânarea a 36 din cele 40 de specii de păsări sălbatice care pot fi împușcate în România a fost suspendată pentru sezonul 2020-2021, în urma unei decizii a Curții de Apel Brașov.

Ciocârlie de câmp. Foto: Răzvan Zinică

Curtea de Apel Brașov a decis, pe 20 august, suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 de specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împușca), fapt care echivalează cu o interdicție a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării. Hotărârea, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, nu este definitivă, dar este executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunțării.

Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanță art. 4, art. 10, alin. (1), (2) și (3) din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 – 2021, precum şi Anexele nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, care conțin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împușcate conform legislației în vigoare (decizia poate fi consultată aici).

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. Societatea Ornitologică Română (SOR)  a atras atenția prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabilește cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.

„Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 20 august 2020, și niciun vânător nu mai are dreptul să împuște, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activități circumscriindu-se infracțiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguștiuc, ieruncă, prepeliță, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuță, gâscă de vară, gârlița mare, rață mare, rață mică, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață moțată, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cârâitoare, rață cu cap negru, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coțofană, gaiță. Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel nu este definitivă, dar este executorie de drept. Decizia poate fi atacată cu recurs în instanță, în termen de 5 zile de la comunicare”, a declarat Codruț Feher, vicepreședintele Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor.

Hotărârea Curții de Apel Brașov este executorie de la momentul pronunțării, iar efectele acestei Hotărâri sunt:

  • stoparea imediată a vânătorii la speciile de păsări sălbatice la care sezonul de vânătoare a început: gaiță, cioară grivă (1 iunie), stăncuță (10 iulie); turturică, guguștiuc, prepeliță, gâscă de vară, rață fluierătoare, rață cu cap castaniu, rață pestriță, rață sunătoare, rață lingurar, rață sulițar, rață cu cap negru, cioară de semănătură (15 august),
  • interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 1 septembrie: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, sturz de vâsc, sturz cântător, sturzul viilor, rață mare, rață mică, rață cârâitoare, lișiță, găinușă de baltă, sitar de pădure, becațină comună, becațină mică,
  • interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data de 15 septembrie: ciocârlie de câmp, ieruncă, rață moțată,
  • interzicerea vânării speciilor la care sezonul de vânătoare urmează să debuteze în data 15 octombrie: gârliță mare.

Acțiunea deschisă la instanța brașoveană nu este prima de acest fel inițiată de Asociația Alianța pentru Combaterea Abuzurilor. În 2019, ONG-ul a obținut în instanță interzicerea vânătorii la ciocârlia de câmp și la alte trei specii de păsări în sezonul 2019-2020 prin două Hotărâri ale Curții de Apel Brașov, Hotărârea nr. 105/2019 pronunțată în Dosarul nr. 502/64/2019 rămasă definitivă (Suspendare) și Hotărârea nr. 37/25.06.2020 pronunțată de Curtea de Apel Brașov în dosarul cu nr. 522/64/2020 (Anulare, fond).

Deciziile Curții de Apel Brașov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condițiile în care judecătorii acestei instanțe au reușit să creeze jurisprudență la nivel național în domeniul protecției mediului și biodiversității a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice, a transmis SOR.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Sursa:greenreport.ro