Anomal de caldă. Meteorologii despre temperaturile din luna octombrie

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Pe parcursul lunii octombrie pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme anomal de caldă cu multe precipitații și cu înregistrarea fenomenului meteorologic stihiinic, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

Într-un comunicat remis presei, SHS informează că temperatura medie lunară a aerului a fost mai ridicată faţă de valorile normei cu 4-5ºС şi a constituit +12,8…+15,4ºС, ceea ce pe o mare parte a teritoriului țării se semnalează pentru prima dată din toată perioada de observații.

„Temperatura maximă a aerului a urcat până la +27ºС în regiunea de sud. Cu toate acestea, la 20-21 octombrie izolat în centrul și sudul țării s-au înregistrat primele înghețuri în aer cu intensitatea de -1ºС, la suprafața solului și la înălțimea de 2 cm de la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4ºС”, anunță SHS.

Meteorologii spun că cantitatea precipitațiilor înregistrate în decursul lunii pe 70% din teritoriu a depășit norma, însă în unele raioane din sud-estul țării cantitatea precipitațiilor nu a depășit 20 mm, ceea ce este 55-65% din normă.

„Pe 8 octombrie s-a semnalat fenomen meteorologic stihinic sub formă de averse puternice la posturile agrometeorologice Dondușeni și Drochia – în timp de 12 ore s-au înregistrat corespunzător 50 și 59 mm de precipitații”, explică sinopticienii.

Sursa:ecopresa.md