Constructii fara aviz de mediu – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, la Targu Mures, ca a propus modificarea legii privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, astfel incât sa nu se mai ceara avize de mediu pentru unele constructii care nu au impact asupra mediului.

"De circa jumatate de an lucreaza colegii mei si tin sa va anunt ca am propus o modificare a Legii 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care inseamna ca pentru activitatile, lucrarile sau investitiile fara impact asupra mediului si sanatatii populatiei si care nu sunt amplasate in situri Natura 2000, nu se va mai solicita punct de vedere de la autoritatea competenta" , a spus Borbely, citat de Mediafax.

El a spus ca a avut o experienta neplacuta cu Fundatia "Bernady Gyorgy" din Târgu Mures, pe care o patroneaza, in momentul in care a intentionat sa amplaseze o placuta pe cladire.

"Trebuia sa punem o placa pe cladire si a trebuit sa ma duc la Agentia pentru Mediu pentru o aprobare. si am intrebat: ce impact are asupra mediului? Are impact daca construiesc pe un monument, ca trebuie sa cer (aviz) de la (Directia de) Cultura, dar impact asupra mediului – nu. Si atunci am inceput sa ii iau la bani marunti si am observat ca in anumite cazuri nu se justifica. si va spun unde nu o sa mai cerem de acum incolo: la lucrari de constructii cu caracter provizoriu, chioscuri, tonete, spatii de expunere si panouri de afisaj firme si reclame, copertine situate pe caile si spatiile publice; la lucrari de modificare, reparare, protejare, de restaurare, conservare a cladirilor de orice fel, cu conditia mentinerii aceleiasi functiuni, lucrari de supraetajare cu inca un nivel, o singura data in suprafata maximum 20 la suta din suprafata construita, lucrari de extindere a cladirilor sociale, sanatate, de cultura, daca extinderea se incadreaza in prevederile locale de urbanism; la schimbarea folosintei constructiei existente, lucrari de reparatii cai de comunicatii, dotari tehnico-edilitare fara modificarea traseului si a functionalitatii, lucrari de reparare mobilier urban etc.", a spus Borbely.

El a apreciat ca toate aceste tipuri de constructii nu au "nicio legatura cu mediul" si a mentionat ca au existat 90.000 de cereri perntru astfel de avize in 2011.

Foto: calincorpas.ro

Sursa:greenreport.ro