Descoperă Rowmania: Mini-festival de vâslit, la Alexandria

  • Post category:ECO News
  • Reading time:5 min(s) read

Sâmbătă, 10 octombrie, de la ora 10:00, la Alexandria are loc un mini-festival de vâslit. Evenimentul este organizat de Rowmania, asociație fondată de Ivan Patzaichin, și va include o competiție de vâslit, un atelier de construcție a unei bărci, un concurs cu întrebări și proiecția unui film documentar.

Competiția de vâslit în canotcă Descoperă Rowmania – Alexandria va avea loc pe malul râului Vedea, în zona podului vechi. Iubitori ai sporturilor pe apă se pot înscrie cu echipe de 7 persoane – nu e nevoie de experiență pentru a participa, se pot înscrie toți doritorii, indiferent de vârstă sau constituție sportivă.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit un atelier – o primă lecție de construcție a unei bărci. Copiii vor construi canotci în miniatură. Atelierul face parte dintr-un program mai amplu, Atelierul Mobil, care poate fi organizat în școli și presupune construcția unei canotci adevărate cu ajutorul elevilor.

Doritorii pot să participe la un concurs cu întrebări din Obiectivele Dezvoltării Durabile, organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

După premierea participanților la competiția de vâslit, publicul este invitat să se bucure de expoziția de fotografie în aer liber instalată în zona scenei din Parcul Pădurea Vedea. Expoziția prezintă modele de bune practici de valorificarea în vederea dezvoltării durabile a apelor și a zonelor din jurul apelor unei localități. De la 19:30, tot la scena din Parc are loc proiecția de film documentar „Tradiția e la modă”.

„Sunt fericit că am reușit să aducem la Alexandria canotcile, mai ales în perioada asta dificilă în care cu toții avem nevoie să fim mai aproape de natură. Îmi doresc două lucruri: să văd lumea bucurându-se de ape și ca, peste 2-3 ani, când ajung la Alexandria să găsesc aici o zonă special amenajată pentru activități pe apă și pe maluri. Asta este de fapt dorința mea pentru toate apele din țară, să fie valorificate de comunitate” a declarat Ivan Patzaichin.

„Mă bucur că reușim în continuare să susținem astfel de activități care au rolul de a aduce oamenii mai aproape de natură și de un stil de viață sănătos. Succesul dezvoltării durabile în România depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a convinge oamenii că ei sunt principalul vector al schimbării pe care ne-o dorim. Prețuirea pentru apă în particular și natură în general reprezintă ingrediente esențiale pentru a implementa cu succes Strategia națională pentru dezvoltare durabilă. Alături de partenerii noștri vom fi în continuare activi astfel încât să promovăm la firul ierbii Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă.” , a declarat consilierul de stat László Borbély, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

„După reabilitarea dendrologică a Pădurii Vedea, evenimentul pe care îl organizăm sâmbătă în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 este primul dintre cele pe care am stabilit că le vom organiza cu ajutorul asociației în anii viitori și care are ca scop introducerea zonei  Dig – Râul Vedea în circuitul de agrement în vedere promovării și valorificării potențialului zonei” – Victor Drăgușin, primarul municipiului Alexandria.

Pe toată durata evenimentului este necesară respectarea măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activităților. Purtarea măștii este obligatorie în spațiul de concurs, la fel și respectarea distanțării sociale de minim 2m.

Descoperă Rowmania Alexandria este un proiect de promovare a patrimoniului local și a unor modele de dezvoltare durabilă. Are obiectivul de a reapropia oamenii de natură și de a-i reconecta la aceasta, prin activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber și prin angrenarea comunității într-un exercițiu de prețuire și protejare a apelor ce îi traversează orașul.

Evenimentul face parte din proiectul „Comunitatea apelor – Apele Unite ale României”, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și desfășurat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Proiectul Comunitatea apelor și-a propus să transforme sistemul hidrografic din România dintr-o resursă pur economică într-o valoare națională, parte a patrimoniului României. În vremurile pe care le traversăm, dominate de schimbări climatice majore, o astfel de abordare, gândită pe termen mediu și lung, pune România într-o poziție privilegiată, ținând cont de zestrea naturală pe care o are.

Citește și: 
Asociația Ivan Patzaichin a lansat o campanie de conștientizare a valorii râurilor

Expediție pe cel mai poluat râu din lume, în caiace din sticle de plastic

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Sursa:greenreport.ro