Experiment de tip „Jurassic Park”: 750 de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în Florida. Care este motivul.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

20.08.2020 08:55 Foto: Getty Images

Autoritățile locale din Florida Keys din statul american Florida au decis să aprobe planul prin care vor fi lăsați în libertate peste 750 de milioane de țânțari modificați genetic în 2021 și 2022, în ciuda obiecțiilor rezidenților și unei coaliții de ONG-uri de mediu, relatează CNN.

Țânțarul modificat genetic, denumit OX5034, a fost modificat pentru a produce femele care mor în stadiul de larvă, cu mult înainte de a produce ouă și de a crește suficient de mult încât să muște și să răspândească boli. Doar femelele de țânțar mușcă pentru sânge pentru că au nevoie de el pentru ouă, în timp ce masculii se hrănesc doar cu nectar.

„Având în vedere toate crizele urgente cu care se confruntă țara noastră și statul Florida – pandemia de COVID-19, nedreptățile rasiale, criza climatică – administrația a folosit banii contribuabililor și resurse guvernamentale pentru un experiment de tip Jurassic Park. Ce ar putea să meargă prost? Nu știm, pentru că Agenția pentru protecția mediului (n. red. – parte a guvernului federal SUA) a refuzat să analizeze cu seriozitate riscurile de mediu”, a spus Jaydee Hanson, director de politici la Centru Internațional pentru Evaluarea Tehnologiei și Siguranța Alimentară, într-un comunicat emis miercuri.

Propunerea a primit deja acord la nivelul autorităților de stat și celor federale. Aprobat de EPA, proiectul pilot este creat pentru a testa dacă țânțarii modificați genetic sunt o alternativă viabilă la pulverizarea de insecticide pentru Aedes aegypti, specia de țânțar care este purtătoarea a numeroase boli grave precum febra Zika, febra denga sau febra galbenă.

Noii țânțari modificați genetic vor fi folosiți și în Harris County, în Texas, începând cu 2021, conform Oxitec, compania care a dezvoltat organismele.

Sursa:digi24.ro