Fenomen rar în Munţii Bucegi: Umbra unui om, proiectată într-un nimb de culori pe ceaţă. Cum se formează Efectul Gloria.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

10.11.2020 11:49 Efectul Gloria – umbra subiectului proiectată pe ceață, în interiorul unui nimb colorat. Foto: Facebook / Vali Bălan – Romsilva

Un ranger Romsilva a reușit să surprindă în Parcul Natural Bucegi un fenomen rar – umbra sa proiectată pe un „zid” format din ceaţă, în interiorul unui nimb colorat. Fenomenul fotografiat de rangerul Vali Bălan se numește Efectul Gloria. 

Fenomenul este rar, pentru că este nevoie de mai multe condiții care să fie îndeplinite în același timp.

„Efectul Gloria, un fenomen foarte rar, surprins în imaginile de nai jos de către Valentin Bălan, ranger la Administrația Parcului Natural Bucegi.

Efectul Gloria mai poarta numele de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”.

În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei.

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, se arată pe pagina Facebook a Romsilva.

Efectul Gloria. Foto: Facebook / Vali Bălan – Romsilva Efectul Gloria – umbra subiectului proiectată pe ceață, în interiorul unui nimb colorat. Foto: Facebook / Vali Bălan – Romsilva

Sursa:digi24.ro