Guvernul anunță revenirea la garanția pe sticle. Sistemul nu seamănă cu cel din Europa, iar activiștii spun că nu e bine pus la punct”

Guvernul anunță revenirea la garanția pe sticle. Sistemul nu seamănă cu cel din Europa, iar activiștii spun că nu e bine pus la punct”

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

03.07.2020 19:43 Foto: Profimedia Din articol Nu toți cetățenii privesc inițiativa cu ochi buni În Germania și Suedia e mai simplu

Obiceiul de a plăti o garanție atunci când cumpărăm un recipient de sticlă ar putea reveni în România. Ministerul Mediului vrea să implementeze acest sistem inclusiv pentru pet-uri, iar cumpărătorii ar urma să primească garanția înapoi, la returnarea ambalajului. Ministrul Costel Alexe spune că măsura va intra în practică la finalul acestui an. Cadrul legal există încă din 2018, însă totul a rămas doar pe pe hârtie.

România are o rată de reciclare e deșeurilor municipale de 14 la sută. Asta deși obiectivul asumat până la sfârșitul anului este 50 la sută.

Valentin Krancevik, Let’s Do it Romania: Nu există peste tot infrastructură. În legislație se spune ca trebuie pubele de colectare selectivă din poartă în poartă, în unele locuri nu sunt. Nu a fost nicio campanie de conștientizare puternică, pentru a arăta populației avantajele și dezavantajele.

În lipsa pubelelor și a bunului-simț, unele deșeuri, cum sunt recipientele de sticlă sau de plastic sunt aruncate pe stradă. Pentru a încuraja populația să recicleze, autoritățile de mediu vor să reintroducă în România sistemul garanție – depozit pentru ambalaje de sticlă sau PET-uri.

Costel Alexe, ministrul Mediului: Țineți minte când mergeați cu sticla la magazin și îți dădeau garanția? Același lucru ni-l dorim azi, să avem un grad mai mare de colectare și să nu vedem cantități imense de sticle sau pet-uri fie pe gropile de gunoi, la marginea pădurii sau pe suprafața lacurilor de acumulare.

Regula va fi obligatorie până la sfârșitul anului, spune ministrul Mediului. Prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu.

Teodora Iacob, jurnalist Digi24: Dacă vom cumpăra de exemplu aceste 5 băuturi de la un magazin, dintre care 2 sunt în recipiente de sticlă, vom plăti în plus o sumă cuprinsă între 2,50 și 5 lei. Putem să ne recuperăm garanția, mergând la același magazin cu bonul fiscal și cu recipientele goale.

Andrei Coșuleanu, Act for Tomorrow: Nu trebuie să mă plimb cu deșeul până ajung la magazin, trebuie să pot să mă duc la orice magazin să îl duc inapoi, obiectivul fiind reciclarea deșeurilor. Este un sistem care costă câteva sute de milioane de euro și trebuie să vedem cine îl va finanța.

Nu toți cetățenii privesc inițiativa cu ochi buni

Femeie: Bun, eu plătesc taxa și dacă nu mi le mai primește, ce fac? Rămân și cu ele, și cu taxa plătită…
Reporter: Dar dacă e lege?
Femeie: Da, da, multe legi se fac la noi și nu se respectă, așa că nu, eu una nu aș fi de acord

Bărbat: Nu m-ar deranja, de ce? Trebuie să mai schimbăm niște optici învechite, ați văzut cum e în Germania, ar fi bine și aici la fel. Te duci cu pet-ul și îți iei banii.

În Germania și Suedia e mai simplu

În Germania, rata de reciclare a acestor recipiente este de peste 98 la sută. Cetățenii duc PET-urile la un tonomat și primesc înapoi garanția de 25 de cenți.

Același sistem funcționează și în Suedia, de exemplu. Garanția diferă aici în funcție de tipul și dimensiunea ambalajelor.

Editor web: Liviu Cojan

Sursa:digi24.ro