Monstrul din Oceanul Înghețat. Trăiește 400 de ani și ajunge la dimensiuni incredibile.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

12.09.2020 10:50 Foto:Hemming1952/Wikimedia Commons Din articol Cel mai longeviv vertebrat studiat de oamenii de știință Rechinii din Groenlanda cresc la lungimi incredibile Carnea de rechin din Groenlanda poate provoca intoxicație

Rechinii din Groenlanda sunt cele mai longevive specii de vertebrate de pe planetă. Cercetătorii au constatat că un rechin ar putea trăi aproape 400 de ani. De asemenea, aceștia ajung la dimensiuni impresionante de până la 8 metri lungime și 1.200 de kilograme, potrivit studiului publicat recent, citat de publicația Business Insider.

Rechinii din Groenlanda, care se găsesc în apele nord-atlantice și arctice, pot trăi timp de secole. Rechinii sunt dificil de studiat, deoarece preferă cele mai adânci părți ale oceanului, la aproape 3.000 de metri adâncime.

„Acești uriași liniștiți petrec sute de ani sub ocean, rătăcind încet în apele aproape înghețate, rareori văzute de ochiul uman”, susține Meaghan Swintek, biolog la Universitatea California, coautor al un studiu recent despre rechinii din Groenlanda.

Studiul respectiv, publicat luna trecută, a determinat prin analize genetice că există două populații geografice de rechini: un grup înoată în apropierea bazinului canadian Baffin, deasupra cercului polar, în timp ce celălalt grup ocupă apele nordice ale Oceanului Atlantic în apropierea Norvegiei.

Cel mai longeviv vertebrat studiat de oamenii de știință

Cu cât oamenii de știință studiază rechinii din Groenlanda, cu atât își dau seama mai mult că acești prădători foarte mult, în comparație cu alte vertebrate.

Potrivit unui studiu din 2016, rechinii din Groenlanda nu ating maturitatea sexuală până la vârsta de cel puțin 134 de ani.

Cercetătorii au folosit datarea cu carbon a țesutului ocular al unor rechini din Groenlanda pentru a determina vârsta lor.

Rezultatele au arătat că cel mai mare rechin pe care l-au studiat avea probabil 392 ani. Dar datarea cu carbon poate oferi oamenilor de știință doar o serie de date, astfel încât rechinul ar fi putut avea o vârstă cuprinsă între 272 și 512 ani.

Rechinii din Groenlanda cresc la lungimi incredibile

Rechinii din Groenlanda preferă apele înghețate cu temperaturi de la minus 1,6 grade Celsius la 16 grade Celsius. De aceea rechinii frecventează părți mai adânci ale oceanului.

Pentru a urmări mișcările lor, cercetătorii pun dispozitive GPS pe rechinii care au fost prinși accidental în plasele de pescuit.

Unii rechini pot ajunge la 7-8 metri lungime și pot cântări peste o tonă. Aceștia se hrănesc inclusiv cu pești, foci, urși polari și balene.

Carnea de rechin din Groenlanda poate provoca intoxicație

Nu au existat atacuri confirmate de rechini din Groenlanda asupra oamenilor. Unii oameni din Groenlanda și Islanda îi vânează în scopuri comerciale pentru ulei și carne. Deși toxică, carnea este considerată de unii o delicatesă.

Țesutul de rechin din Groenlanda conține oxid de trimetilamină (TMAO), un compus care ajută la protejarea animalului împotriva efectelor frigului sever și a presiunii ridicate a apei.

Când oamenii digeră TMAO, substanța provoacă simptome asemănătoare beției severe.

Pentru a consuma carnea de rechin în siguranță, islandezii comprimă carcasa într-un recipient perforat apoi atârnă carnea pentru a se usca până la patru luni. Apoi, carnea este servită sub formă de cuburi.

Sursa:digi24.ro