Primăria Amsterdam plantează mini-grădini în jurul pubelelor stradale, într-un experiment pentru a testa dacă vor descuraja oamenii să arunce gunoiul nepăsător lângă acestea, anunţă The Guardian.
Testul pilot se va desfășura pe 17 site-uri în următoarele trei luni. Un experiment anterior care a folosit iarbă artificială la baza a 150 de coșuri de gunoi a fost un succes parțial, reducând aruncarea gunoiului în imediata apropiere cu aproximativ jumătate, dar gazonul din plastic a devenit curând rupt.
Rick Vermin, un oficial al consiliului municipal, a spus că autorităţile speră că prezența frunzelor și a florilor va acționa ca un „fel de apel moral” pentru potențialii oameni care aruncă gunoiul la întâmplare și va aduce un aspect plăcut străzilor din Amsterdam.
Principala preocupare pentru membrii consiliului este dacă grădinile se dovedesc a fi un obstacol în calea echipelor care colectează gunoiul.
Problema gunoiului din jurul pubelelor publice a ieșit în evidență în timpul restricţiilor cauzate de pandemia de COVID-19, deoarece oamenii care lucrează de acasă au comandat mai multe colete, crescând astfel cantitatea de deșeuri voluminoase.
De asemenea, s-a constatat că rezidenții se tem de atingerea pubelelor din cauza coronavirusului și a existat un nivel mai ridicat de absentism în rândul colectorilor de gunoi, ceea ce înseamnă că pubele stradale au fost deseori lăsate pline.
Scaunele stradale din Amsterdam sunt folosite atât pentru gunoaiele generale, cât și de către rezidenți pentru sacii de gunoi. Municipalitatea a trebuit să contracteze două companii private pentru a elimina deșeurile voluminoase în plus, iar oficialii consiliului s-au plâns în mass-media despre atitudinea locuitorilor față de străzile din oraşul lor.
“Încep să obosesc să curăț mizeria lăsată în urmă de amsterdamezi”, a spus un consilier, Laurens Ivens. „Își pot pune mănuși. Nu există niciun motiv pentru a pune saci de gunoi pe străzi. Acrst lucur nu poate continua așa. Trebuie să trecem prin această criză împreună”.
Sursa:greenreport.ro