Apicultorii români vor primi subvenţii în contextul pandemiei Covid 19 – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Apicultorii români vor primi subvenţii de la Ministerul Agriculturii pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.

Foto: Ministerul Agriculturii

Guvernul a adoptat joi o Hotărâre privind aprobarea schemei ‘Ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2020 asupra sectorului apicol’, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii.

Cuantumul ajutorului este de 25 lei/familia de albine, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 49,94 milioane lei, reprezentând circa 10,51 milioane euro la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, respectiv 4,7496 lei.

“Beneficiarii acestei măsuri sunt: apicultori, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil la data depunerii cererii; apicultori, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, precum şi oricare formă asociativă cu sau fără personalitate juridică constituite conform legii.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să aibă familii de albine înscrise în baza de date naţională apicolă la data 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat de Agenţia Naţională pentru Zootehnie “Prof. Dr. G.K. Constantinescu”; să aibă familii de albine înregistrate/autorizate la direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti.

Ministerul Agriculturii precizează că fermierii îşi vor primi banii până la data de 31 decembrie 2020.

Citeşte şi:

UE nu a reuşit să stopeze declinul albinelor şi al fluturilor

Acoperişurile staţiilor de autobuz din Olanda au fost acoperite cu plante pentru a susţine albinele

Sursa:greenreport.ro