RAPORT/ În Europa, unul din opt decese este asociat cu poluarea

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Agenția UE pentru mediu a detaliat modul în care poluarea mediului are un impact mortal asupra populației europene. Comunitățile mai sărace și marginalizate au cel mai mult de suferit în urma poluării, se spune într-un raport citat de dw.com.

Agenția Europeană de Mediu (EEA) susține într-un raport publicat marți că 13% din decesele din Europa sunt au fost cauzate de poluarea mediului. Agenția din Copenhaga spune că poluarea mediului a provocat peste 400.000 de decese premature în UE pe an.

“Există o legătură clară între starea mediului și sănătatea populației noastre”, a declarat comisarul UE pentru mediu Virginijus Sinkevicius.

Raportul spune că noua pandemie de coronavirus a arătat cât de vulnerabilă este populația Europei la „sănătatea umană și sănătatea ecosistemului”. Acesta menționează că populațiile vulnerabile, inclusiv copiii și persoanele în vârstă, au cel mai mare risc de a ceda poluării mediului.

„Oamenii mai săraci sunt expuși în mod disproporționat la poluarea aerului și la condițiile meteorologice extreme, inclusiv la valurile de căldură și frigul extrem”, se arată în raportul agenției. „Acest lucru este legat de locul în care locuiesc, muncesc și merg la școală, adesea în cartierele urbane defavorizate social, aproape de trafic intens.”

Raportul a remarcat, de asemenea, discrepanțele dintre estul și vestul Europei.

Între timp, calitatea apei a fost ridicată, iar apa de scăldat considerată „excelentă” în 85% din cazurile testate.

“Toată lumea trebuie să înțeleagă că, având grijă de planeta noastră, salvăm nu numai ecosistemele, ci și viețile, în special cele care sunt cele mai vulnerabile”, a spus Sinkevicius.

Sursa:ecopresa.md