România și alte 5 state UE ezită să susțină un nou obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră”

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

14.07.2020 23:46 Sursa foto: Getty Images

Stele membre UE continuă să fie divizate cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și nivelul la care ar trebui să ajungă în următorii 10 ani. Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria ezită să se angajeze că vor opera reduceri mai mari, transmite, marţi, Reuters, citat de Agerpres.

UE şi-a luat angajamentul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% faţă de nivelurile din 1990, până în 2030, însă acest obiectiv trebuie revizuit, deoarece unii oameni de ştiinţă avertizează că este nevoie de implementarea mai rapidă a acestora pentru a preîntâmpina schimbări climatice catastrofale.

Comisia Europeană va propune în septembrie o reducere a emisiilor pe teritoriul său, până în 2030, de 50 – 55%, în urma unei analize de impact. Executivul european trebuie să se pună de acord cu statele membre şi cu parlamentarii cu privire la acest obiectiv.

După două zile de videoconferințe care s-au încheiat marţi, miniştrii europeni ai mediului nu au reuşit să ajungă la un acord cu privire la nivelul reducerii emisiilor.

„Unii sunt sceptici. Cu ei… trebuie să spunem de ce acest lucru este atât de important, să fixăm un obiectiv mai ridicat şi care este ajutorul pe care Comisia Europeană îl va oferi statelor membre pentru atinge acest nou obiectiv”, a comentat ministrul german al mediului, Svenja Schulze.

Comisia doreşte să lanseze un fond de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta regiunile dependente de combustibili fosili să găsească soluţii alternative.

Polonia, Slovacia, Bulgaria, România, Cehia şi Ungaria au scris luni Comisiei Europene transmiţând că nu vor susţine un nou target de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră până nu vor evalua studiul de impact făcut de Comisie.

„Am dori să evităm o situaţie în care să rămânem şi să ne întrebăm care sunt adevăratele costuri sociale, de mediu şi economice pentru noi toţi”, conform scrisorii, citate de Reuters.

Un oficial UE dintr-o ţără semnatară a scrisorii a declarat, sub anonimat, că un nou obiectiv de mediu nu este necesar, însă a adăugat că va lua o poziţie fermă abia după ce va examina studiul de impact.

Spania, Danemarca, Suedia, Finlanda, Olanda, Austria şi Luxemburg susţin o reducere a emisiilor de cel puţin 55% până în 2030.

Redactor: Alexandru Costea