Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi. De ce este importantă pentru România? – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Săptămâna Mondială a Clădirilor Verzi este un eveniment anual organizat de World Green Building Council, iar în ediția din acest an (21-25 septembrie) a abordat tema clădirilor nZEB (cu emisii nete de carbon egale cu zero).

Text de Alina Cismaș,Vice-Președinte Consiliul Român pentru Clădiri Verzi

De ce avem nevoie de clădiri cu emisii nete de carbon egale cu zero și nu doar de clădiri sustenabile?

Sectorul construcțiilor este cel mai mare consumator de energie din Europa. Neutralitatea climatică nu poate fi atinsă fără decarbonarea stocului de clădiri existente și fără a trece la proiectarea unor cladiri nZEB (net – Zero Energy Buildings).

Țări din întreaga lume declară situații de urgență legate de climă, iar gradul de conștientizare și responsabilitate al industriei este foarte ridicat. Având ca exemplu angajamentele companiilor private, de decarbonare a activității până în anul 2050,  guvernele sunt chemate să susțină în paralel aceste demersuri. Adaptarea la soluții alternative sustenabile ca tele-munca sau amenajarea rapidă de zone pietonale, încurajarea deplasării cu bicicleta, întâlnite în timpul pandemiei COVID-19, arată că schimbările se pot întampla rapid, atunci când se dorește.

Campania #ActOnClimate inițiată în cadrul ediîiei din acest an a Săptămânii Mondiale a Clădirilor Verzi are trei componente:

COMUNITĂȚI – clădirile cu emisii nete de carbon egale cu zero contribuie la dezvoltarea unui mediu înconjurător mai sănătos și mai sustenabil, pentru comunități active și puternice.

PLANETA – sectorul construcțiilor este responsabil de o treime din emisiile de carbon globale. Este vital să prioritizăm, începând chiar de acum, construirea de clădiri cu emisii nete de carbon egale cu zero, pentru a ne proteja planeta și generațiile viitoare.

ECONOMIE – investiția în clădiri cu emisii nete de carbon egale cu zero poate stimula inovația și lanțurile de aprovizionare și poate genera noi locuri de muncă.

În România, World Green Building Council este reprezentat de Romania Green Building Council (RoGBC). RoGBC susține și promovează responsabilitatea față de mediul înconjurător și eficiența energetică în proiectarea, construcția, funcționarea și deconstrucția clădirilor din România.

În 2015, RoGBC a dezvoltat un produs inovator – “Green Homes & Green Mortgage” adresat segmentului locuințe. Certificarea „Green Homes” recompensează eficiența energetică și responsabilitatea față de mediu. Locuințele certificate „Green Homes” pot fi achiziționate prin credite preferențiale „Green Mortgage”, cu dobândă preferețială, prin două bănci internaționale prezente în Romania. Inițiativa dezvoltată în Romania este în prezent cunoscută la nivelul UE prin „SMARTER Finance for Families”, un proiect Orizont 2020 pentru implementarea “Green Homes & Green Mortgage” în 12 state membre.

În calitate de Sustainability Manager al Saint-Gobain România, companie membra a RoGBC din anul 2014, am putut observa schimbările pe care industria le-a îmbrățișat, creșterea interesului pentru clădirile verzi din ultimii ani – avem în prezent un stoc de 250 proiecte certificate LEED și BREEAM la nivel național, dar și provocările ce corespund acestor proiectelor, de exemplu managementul deșeurilor din construcții și desființări și exploatarea eficienta a resurselor.

Pentru a încheia, iată un exemplu de clădire verde, noul sediul al Saint-Gobain din Paris, construit cu produse sustenabile inovatoare, având triplă certificare LEED, BREEAM și HQE.

Noul sediu Saint-Gobain este simbolul angajamentului companiei de a deveni “zero carbon” până în anul 2050.

DESPRE AUTOR: ALINA CISMAȘ

Alina Cismaș este expert în domeniul construcțiilor sustenabile. Experiența sa acoperă clădirile verzi, eficiența energetică în clădiri, clădiri n-ZEB, strategiile de renovare pe termen lung, relevanța clădirilor în planurile de redresare economică ale UE, valul de renovare “renovation wave”, instrumente de finanțare pentru eficiență energetică, biodiversitate, economie circulară, reciclare și resurse alternative, energie regenerabilă, managementul deșeurilor din construcții și proiectarea “zero waste”.

Alina este Sustainability Manager în cadrul Saint-Gobain România, companie activă în promovarea politicilor publice care sprijină atingerea țintelor europene 2050 de limitare a impactului schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător.

Începând din anul 2020 este Președintele Asociației ROENEF (Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri) iar din anul 2017 este Vice-Președintele Romania Green Building Council (Consiliul Român pentru Clădiri Verzi).

 

Sursa:greenreport.ro