Scafandrii se chinuie să elibereze un cașalot din plase de pescuit

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Garda de Coastă Italiană, alături de scafandri și biologi, se chinuie de peste 48 de ore să elibereze din plase de pescuit ilegal o femelă de cașalot. Cetaceul a devenit tot mai agitat pe măsură ce a trecut timpul.

Dimensiunea balenei, dar și starea agitată, au făcut din această operațiune una mai complicată decât se așteptau scafandrii și biologii.

„Balena pare că a înnebunit”, a comentat Carmelo Isgro, biolog și scafandru, potrivit The Guardian. „Am crezut că după 24 de ore va obosi, în schimb, nu ne face deloc misiunea mai ușoară.”

Acesta a adăugat că misiunea este foarte riscantă pentru că femela nu încetează să se agite, din cauza rănilor și a plaselor care îi perforează pielea în continuare. Cașalotul a fost zărit sâmbătă de barcagii, după ce coada de 10 metri i s-a încurcat în plasele ilegale.

Incidentul s-a petrecut în zona insulei Salina, în apropiere de Sicilia. Este al doilea eveniment de acest gen, din ultimele săptămâni, în acea regiune.

„Este atâta amărăciune și mânie față de aceste plase verticale blestemate, care, din nou, par să fi captat unul dintre cei mai frumoși și maiestuoși giganți de mare din lume”, a spus Monica Blasi, biolog în conservarea faunei sălbatice.

Greenpeace Italia a făcut un apel către Teresa Bellanova, ministrul italian al Agriculturii, să interzică plasele verticale.

„Este inacceptabil faptul că această specie este amenințată de plase care sunt ilegale în Italia de aproximativ 20 de ani, dar că unii continuă să le folosească fără consecințe ”, a scris organizația pe pagina de Facebook.

Garda de Coastă Italiană a confiscat peste 100 de kilometri de plase ilegale în sudul Mării Tireniane, unde se întâmplă aceste incidente, din ianuarie până acum.

Sursa:greenreport.ro