ANRM: Amenzi de peste un milion de lei şi 21 de dosare penale, pentru exploatarea ilegală a nisipului şi pietrişului – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Un număr de 21 de dosare penale au fost deschise, în ultimele două luni, în urma unor controale vizând exploatarea ilegală a nisipului şi pietrişului de pe malurile, luncile şi terasele cursurilor de apă, potrivit Administraţiei Naţionale “Apele Române.

Acţiunile au avut loc, până în prezent, în şapte judeţe, iar valoarea amenzilor date depăşeşte un milion de lei pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale a malurilor, a luncilor şi a teraselor cursurilor de apă.

Neregulile au fost constatate în şapte judeţe (Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Neamţ, Argeş, Giurgiu şi Ilfov), unde au fost făcute, până în acest moment, acţiunile de control.

“Din totalul obiectivelor controlate până la această dată, la 35% dintre acestea s-au constatat încălcări ale legislaţiei în vigoare. Este vorba despre activităţi miniere de exploatare a nisipului şi a pietrişului desfăşurate fără acte de reglementare sau în afara perimetrelor de exploatare sau activităţi care nu respectau metodele de exploatare şi/sau alte abateri. În urma actelor de control, s-au dispus măsuri de remediere şi revenire la cerinţele impuse de legi, avize şi autorizaţii emise de către instituţiile competente implicate”, arată sursa citată.

Controalele, care au fost coordonate de Poliţia Română şi la care au participat echipe mixte de inspectori de la “Apele Române”, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, au avut loc în perimetrele de exploatare a agregatelor minerale din peste 100 de locaţii şi/sau perimetre de exploatare a agregatelor minerale. Acţiunile au vizat activitatea de exploatare din albiile minore şi terasele râurilor Mureş, Timiş (cu afluent Bistra), Nera, lunca fluviului Dunărea cu afluent Topolniţa, Moldova, Cracău, Siret, Bistriţa, Neamţ (Ozana), râul Târgului, Râul Doamnei, Argeş, Ialomiţa şi cursul pârâului Pasărea.

În prezent, acţiunile de inspecţie şi de control continuă şi în alte judeţe, în baza “Planului comun de măsuri Balastiera 2020 pentru prevenirea şi combaterea fraudelor în domeniul exploatării agregatelor minerale” elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Poliţia Română, cu participarea Administraţiei Naţionale „Apele Române” şi a Gărzii Naţionale de Mediu.

De la “Apele Române”, participă 25 de inspectori de la opt Administraţii Bazinale de Apă (Olt, Mureş. Banat, Someş-Tisa, Siret, Prut-Bârlad, Buzău-Ialomiţa, Jiu) care fac controale încrucişate (în alte bazine hidrografice decât cele din care provin), fiind asigurată, în acest fel, implementarea unor practici unitare şi transparente de control şi inspecţie.

Totodată, sunt efectuate filmări cu drona pentru identificarea perimetrelor de exploatare a agregatelor minerale, astfel încât acestea să nu depăşească suprafaţa stabilită prin actele de reglementare din domeniul gospodării apelor. Inspectorii aplică la faţa locului măsuri urgente pentru remedierea situaţiei, care urmăresc, înainte de toate, revenirea la cerinţele prevăzute de legislaţia din domeniul gospodăririi apelor.

Ervin Molnar, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), a solicitat inspectorilor să crească frecvenţa controalelor şi să înăsprească amenzile pentru cei care încalcă prevederile legale din domeniul gospodăririi apelor.

“Precizăm faptul că resursele minerale reprezintă un bun public al statului, administrat de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care nu pot fi extrase şi valorificate ulterior ca substanţe minerale utile decât în baza unor acte de reglementare (licenţe, permise) şi/sau a unor contracte de concesiune, acordate/semnate între operatorii economici de către ANRM, în condiţiile stabilite de către legislaţia în vigoare. Exploatarea resurselor minerale trebuie realizată totodată în baza unor documentaţii de avizare/autorizare, respectiv avize/autorizaţii, acorduri emise de către autorităţile competente ale statului (Administraţia Naţională „Apele Române”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Arii Protejate)”, arată reprezentanţii “Apelor Române”.

Citeşte şi:

ANAR: Avem rezerve de apă suficiente pentru asigurarea alimentării populaţiei

Ecologiștii care au adunat 1.500 kg deșeuri de pe Olt: Apele sunt României sufocate de gunoaie

Sursa:greenreport.ro