Incendiu la Periș. Laboratorul mobil de monitorizare a aerului face analize

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Un incendiu de vegetație s-a declanșat luni dimineață în localitatea Periș, la fosta fermă de porci din județul Ilfov, iar 10 autospeciale au intervenit pentru stingerea lui. În urma sesizărilor de disconfort olfactiv, laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului al Ministerului Mediului și Garda de Mediu s-au deplasat la fața locului.

„Incendiu de vegetaţie uscată şi alte materiale combustibile, zona Periş, degajări mari de fum/ miros înţepător. Ocoliţi zona. Accesaţi canalele media şi aplicaţiile din mediul online ale DSU şi IGSU pentru mai multe informaţii şi actualizări despre eveniment”, a fost mesajul transmis prin RO-ALERT, potrivit Digi24.

În decursul zilei de azi, laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului va realiza două buletine de analiză a aerului – în Buftea și în Corbeanca, localități din care s-au primit cele mai multe sesizări de disconfort olfactiv.

Incendiu Persiș

Ca urmare a incendiului declanșat în localitatea Periș, la fosta fermă de porci din județul Ilfov, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis de urgență în zonă echipe ale Gărzii Naționale de Mediu, precum și laboratorul mobil de monitorizare a calității aerului.În orele care urmează vor fi realizate două buletine de analiză a aerului – în Buftea și în Corbeanca, localități din care s-au primit cele mai multe sesizări de disconfort olfactiv. Precizăm că din măsurătorile privind calitatea aerului realizate de APM București în această dimineață reiese că, până în prezent, nu sunt creșteri ale concentrațiilor poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. În schimb, amploarea incendiului care a antrenat și batalurile de dejecții de la fosta fermă provoacă un disconfort olfactiv puternic. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a solicitat și Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) informații privind circulația norului de fum care rezultă din incendiul aflat în curs. Astfel, conform informațiilor ANM, în cursul zilei de astăzi, circulația aerului se va menține dinspre nord-nord-est spre sud-vest și va fi relativ slabă, iar viteza maximă a vântului, la rafală, va fi de 25…30 km/h. Reamintim că în luna aprilie a acestui an, proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periș, județul Ilfov, a fost amendat de comisarii Gărzii Naționale de Mediu cu suma de 115.000 lei pentru un alt incendiu înregistrat la aceeași fermă, pe o suprafață de aproximativ 30.000 de mp (inclusiv la fostele bataluri de dejecții). Totodată, împotriva SC Klevek Company SRL s-a depus plângere penală care, în momentul de față se află în ancheta IPJ Ilfov.

Geplaatst door Ministerul Mediului – România op Maandag 10 augustus 2020

„Precizăm că din măsurătorile privind calitatea aerului realizate de APM București în această dimineață reiese că, până în prezent, nu sunt creșteri ale concentrațiilor poluanților care pot pune în pericol sănătatea populației. În schimb, amploarea incendiului care a antrenat și batalurile de dejecții de la fosta fermă provoacă un disconfort olfactiv puternic”, a transmis Ministerul Mediului într-un comunicat.

Potrivit informațiilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) privind circulația norului de fum care rezultă din incendiul aflat în curs, în cursul zilei de astăzi, circulația aerului se va menține dinspre nord-nord-est spre sud-vest și va fi relativ slabă, iar viteza maximă a vântului, la rafală, va fi de 25…30 km/h.

Ministerul Mediului reamintește că, în luna aprilie a acestui an, proprietarul fostei ferme de porci din localitatea Periș, județul Ilfov, a fost amendat de comisarii Gărzii Naționale de Mediu cu suma de 115.000 lei pentru un alt incendiu înregistrat la aceeași fermă, pe o suprafață de aproximativ 30.000 de mp (inclusiv la fostele bataluri de dejecții). Totodată, împotriva SC Klevek Company SRL s-a depus plângere penală care, în momentul de față se află în ancheta IPJ Ilfov.

Sursa:greenreport.ro