Legea care interzice folosirea paielor de plastic în Marea Britanie a intrat în vigoare – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

În Marea Britanie a intrat în vigoare legea care interzicere folosirea paielor de plastic de unică folosință, a beţelor de cocktail și a beţişoarelor de urechi, scrie BBC.

Măsura, care inițial ar fi trebuit să intre în vigoare în aprilie, interzice comercializarea sau oferirea acestor articole.

Britanicii folosesc aproximativ 4,7 miliarde de paie de plastic, 316 milioane de agitatoare de plastic pentru băuturi și 1,8 miliarde de beţişoare de urechi din plastic în fiecare an.

Ecologiștii au salutat interdicția, dar au solicitat interzicerea şi altor articole de unică folosință.

Sunt exceptate de la această lege spitalele, barurile și restaurantele care furnizează paie de plastic persoanelor cu dizabilități sau care suferă de alte afecţiuni medicale care necesită folosirea acestora.

Sion Elis Williams, de la ONG-ul Prietenii Pământului, a declarat că miniștrii „trebuie, de asemenea, să facă mai mult pentru a contesta cultura noastră forțând trecerea la o mentalitate care favorizează alternativele reutilizabile şi renunţarea la toate materialele de unică folosință”.

Tatiana Lujan, de la ClientEarth, organizație caritabilă pentru mediu, a spus că paietele, beţele de urechi și agitatoarele de cocktail-uri sunt „unele dintre cele mai inutile materiale plastice”, iar interdicția asupra acestora a fost „o nebunie”.

Dar aceste articole reprezintă „o mică parte” din materialele plastice de unică folosință, a spus ea, adăugând că țări precum Irlanda și Franța „au arătat mult mai multă ambiție” cu obiective privind ambalajele refolosibile și sistemele de garanţie – depozit.

Secretarul de stat pentru mediu George Eustice a declarat că guvernul britanic „construiește planuri” pentru un sistem degaranţie – depozit pentru a încuraja reciclarea recipientelor pentru băuturi de unică folosință. De asemenea, Guvernul galez a declarat că are în vedere o interdicție similară asupra materialelor plastice.

Citeşte şi:

Cafenelele 5 to go renunţă la paiele din plastic pentru unele comestibile sau biodegradabile
Disneyland Paris interzice paiele din plastic şi doreşte să îşi valorifice mai bine deşeurile

Sursa:greenreport.ro