Republica Moldova va marca pentru prima dată Ziua internațională a aerului curat pentru cer albastru

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Republica Moldova va marca pentru prima dată pe șapte septembrie – Ziua internațională a aerului curat pentru cerul albastru – o nouă acțiune din Calendarul de Mediu, organizată în conformitate cu rezoluția Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 19 decembrie 2019.

Acțiunea își propune să sporească gradul de conștientizare și informare a societății referitor la importanța aerului curat pentru sănătate, productivitate, economie și mediu. În acest sens, este lansat un apel universal la acțiune în fața provocărilor de mediu, în vederea atingerii Obiectivelor Globale de Dezvoltare Durabilă.

Totodată, evenimentul are ca scop identificarea și promovarea soluțiilor ce vor reduce îmbunătăți calitatea aerului, prin împărtășirea celor mai bune practici, inovații și cunoștințe în domeniu.

În scopul marcării Zilei internaționale a aerului curat pentru cerul albastru, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va organiza, pe 3 septembrie 2020, cu începere de la ora 09:00, un seminar de instruire privind monitoringul și controlul plasării pe piața Republicii Moldova a substanțelor care distrug stratul de ozon (SDO). Seminarul va avea loc la Summit Events.

Agenția de Mediu va organiza, la 7 septembrie 2020, o conferință video, cu genericul: ,,Aer curat pentru cer albastru”. La conferință și-au confirmat prezența reprezentanții Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, primăriilor mun. Chișinău și Bălți, societății civile și studenții colegiului de Ecologie.

Totodată, Inspectoratul pentru Protecția Mediului va remite instituțiilor de învățământ preuniversitar pentru studiu și informare material didactic  pentru ora ecologică „Aerul pe care îl respirăm ”, iar în perioada 1-7 septembrie Inspecțiile teritoriale vor desfășura săptămâna promovării evenimentului prin comunicare cu persoanele vizate din cadrul controalelor inopinate și planificate.

Sursa:ecopresa.md