Activiștii de mediu, arestați în Belarus. Un ONG din Cehia cere încetarea persecuției

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

În ultimele zile, forțele de ordine din Belarus încearcă să rețină membrii consiliului de administrație al organizației de mediu Ecohome. Potrivit ONG-ului Arnika, care a cooperat pe termen lung cu Ecohome, statul Belarus și forțele sale de securitate exploatează situația politică actuală pentru a persecuta toți oamenii incomodați sub pretexte imaginare. „Solicităm încetarea persecuției activiștilor de mediu și eliberarea imediată a Irinei Sukhy”, se spune într-un comunicat de presă al ONG-ului Arnika din Republica Cehă.

“Ecohome este liderul mișcării antinucleare din Belarus, care a fost una dintre cele mai puternice manifestări ale societății civile în ultimul deceniu. Statul i-a persecutat pe activiștii de mediu de mult timp, după cum a confirmat o anchetă a Comitetului Convenției Aarhus. Ne temem că regimul încearcă să folosească situația confuză în timpul protestelor masive ale societății civile împotriva falsificării rezultatelor alegerilor prezidențiale pentru a regla conturile cu criticii și persoanele incomode “, a declarat Martin Skalský, președintele Asociația Arnika și șefa Centrului de sprijin pentru cetățeni.

O proeminentă activistă de mediu, fondatoarea uneia dintre cele mai influente ONG-uri din Belarus Ecohome, Irina Sukhy, a fost reținută în apartamentul ei din Minsk duminică, 6 septembrie 2020, potrivit prietenilor și colegilor săi de muncă. Doi bărbați mascați împreună cu un al treilea, care s-a prezentat ca ofițer de poliție, au reținut-o pe activistă susținând că a participat la o adunare publică neautorizată și a pus-o în preventiv. Ei i-au confiscat un computer, un telefon mobil și un router de internet din apartament în urma percheziției domiciliului. Luni, 7 septembrie, a avut loc un proces online în prezența a aproximativ două duzini de oameni, în timpul căruia s-a dovedit că, în momentul în care Irina Sukhy trebuia să participe la o adunare neautorizată, se deplasa cu o mașină la o cabană, fapt confirmat de mai multe persoane. Un alt proces ar trebui să aibă loc în aceste zile. În plus, luni, 7 septembrie, poliția a încercat să intre în apartamentul Ksenia Malyukova, membru al comitetului ONG-ului Ecohome, iar marți, 8 septembrie, s-a făcut o încercare similară în apartamentul unui alt membru al Comitetul Ecohome, Maryna Dubina. Ksenia Malyukova și Maryna Dubina au reușit să părăsească apartamentele înainte de a fi reținute.

Arnika a scris o scrisoare către autoritățile din Belarus și organizațiile internaționale prin care solicită încetarea persecuției activiștilor de mediu și eliberarea imediată a Irinei Sukhy.

 „Arestarea Irinei Sukhy și încercarea de a reține altor membri ai comitetului Ecohome par a fi legate de faza finală a pregătirilor pentru lansarea unei centrale nucleare lângă satul Ostrovets. Ecohome a atras atenția asupra riscurilor de siguranță și de mediu ale acestui proiect pentru o lungă perioadă de timp. Într-un moment de instabilitate politică din Belarus, comunitatea internațională ar trebui să acorde o atenție mai urgentă avertizării activiștilor din Belarus decât înainte”, a adăugat Skalský.

Sursa:ecopresa.md