Amenzi de peste 7 milioane de lei pentru poluarea apelor – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Inspectorii  Administrației Naționale “Apele Române” au aplicat de la începutul anului un număr de aproape 170 de amenzi în valoare de peste 7 milioane de lei, potrivit datelor centralizate la nivelul instituției.

Astfel, de la  începutul anului, au fost aplicate 537 sancțiuni, din care 369 avertismente și 168 amenzi, în valoare totală de 7.202.500 lei, sumă care reprezintă mai mult de jumătate din totalul amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut. Au fost sesizate organele de cercetare penală în 12 cazuri și s-a făcut o propunere de suspendare a activității economice.

Dintre acestea, cel mai mare număr de amenzi a fost aplicat în bazinele hidrografice Siret, Mureș, Argeș-Vedea și Dobrogea-Litoral, iar cel mai mare cuantum al amenzilor a fost aplicat în bazinul hidrografic Siret (în valoare de 1,42 mil lei), urmat de bazinele hidrografice Mureș și Argeș-Vedea, în valoare de peste 1,3 milioane de lei.

Din cuantumul total al amenzilor aplicate de la începutul anului, cele mai multe amenzi în valoare totală de 3,03 milioane lei au fost aplicate pentru exploatare ilegală a agregatelor minerale, cuantum care reprezintă jumătate din valoare amenzilor aplicate la nivel național.

Pentru neigienizarea cursurilor de apă, cei responsabili (autorități locale, administratori ai folosințelor de apă) au primit amenzi în valoare de aproape 1,5 milioane de lei. De asemenea, pentru evacuarea apelor uzate neepurate sau insuficient epurate, au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 1 milion de lei.

În ceea ce privește numărul plângerilor penale, 11 din totalul celor 12 au vizat exploatarea ilegală de agregate minerale.

Sursa:greenreport.ro