Aproape o treime dintre primăriile din toată ţara au aplicat în Programul de iluminat public ecologic după trei săptămâni de la lansare – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Aproape o treime dintre primăriile din România, respectiv 800 de unităţi administrativ-teritoriale, au aplicat în Programul de iluminat public ecologic, lansat în data de 24 iulie, a anunţat, vineri, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Prin intermediul acestuia localităţile vor putea înlocui corpurile de iluminat public care au consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED. Totodată, administraţiile locale vor putea achiziţiona şi sisteme de dimming/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos.

“De când am dat startul înscrierilor a fost o adevărată avalanşă de dosare depuse de oraşele din ţară pentru trecerea de la iluminatul clasic, poluator, la cel ecologic. Succesul acestui program, în premieră în lista AFM, depăşeşte aşteptările noastre iniţiale. Tocmai de aceea ne gândim foarte serios să suplimentăm suma alocată programului, mai ales că ne permitem să facem asta: anul acesta, AFM are cel mai mare buget din istoria sa – 2,8 miliarde de lei. Vrem ca toate primăriile care au un proiect viabil să primească, prin AFM, 90% din costul acestor investiţii. Suplimentarea bugetului programului va avea nespus de multe rezultate pentru întreaga ţară: fiecare proiect finanţat va duce la scăderea cu până la 40% a consumului de energie electrică din oraşul care obţine finanţarea. Or, asta înseamnă costuri mai mici pentru localităţi, mai puţine emisii de gaze cu efect de seră şi, indirect, scăderea facturii naţionale la electricitate. Invit şi restul primăriilor să depună proiecte pentru a porni investiţii masive în iluminatul public ecologic, în cât mai multe oraşe din ţară”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.

Oficialul a adăugat că are în vedere suplimentarea bugetului acestui program, o decizie în acest sens urmând a fi după închiderea perioadei de înscriere în actuala sesiune, dar şi în funcţie de numărul de proiecte depuse până pe 22 septembrie, data-limită.

AFM a început evaluarea dosarelor depuse şi, în următoarele săptămâni, va publica prima listă a localităţilor admise în program.

Conform datelor centralizate, până în prezent, peste 800 de Unităţi Administrativ Teritoriale (UAT) au depus proiecte în Programul de iluminat public ecologic, pentru obţinerea finanţării nerambursabile de 90%, asigurată prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru anul în curs este de 384 milioane de lei.

Localităţile care au maxim 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce UAT-urile care au peste 4.000 de locuitori pot accesa, prin AFM, suma de 1.000.000 de lei.

Sursa:greenreport.ro