Copiii în salvarea naturii: Earth Speakr, un proiect al artistului Olafur Eliasson prin care cei mici le cer politicienilor să îi asculte – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:5 min(s) read

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, ce va fi sărbătorită pe 20 noiembrie, cunoscutul artist danez-islandez Olafur Eliasson le cere liderilor politici să demonstreze că ascultă vocea celei mai tinere dintre generații.

Prin intermediul lucrării sale de artă publică Earth Speakr, Eliasson cere politicienilor europeni să asculte vocea copiilor despre binele și viitorul planetei și să reacționeze.

Proiectul EarthSpeakr a fost lansat cu ocazia Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene în 2020, în luna iulie a acestui an . Proiectul, la care au participat peste 250.000 de oameni, incluzând copii din 70 de țări, amplifică modurile în care cei mici văd viitorul Terrei. Aplicația utilizează realitatea augmentată și îndeamnă persoanele de toate vârstele și din toate colțurile continentului să colaboreze și să se gândească la schimbările climatice și la viitorul planetei.

Artistul Olafur Eliasson a inițiat această opera de artă, ce a inclus o aplicație și un website disponibil gratuit în 25 de limbi, pentru a face cunoscute speranțele, dar și grijile copiilor în ceea ce privește schimbările climatice, promovând un schimb de idei între generații la nivelul Europei, și nu numai.

“Arta și cultura asigură un spațiu comun, un punct de întâlnire, pentru ca oameni să se conecteze unii cu alții și să își împărtășească punctele de vedere, sărbătorind, în același timp, diferențele dintre ei. Atunci când interacționezi cu o operă de artă, ai sentimentul că ești ascultat, pentru că îți poți vedea ideile reflectate în forma și structura acesteia. Pentru mine, acest schimb bilateral este esențial. Earth Speakr este o operă de artă realizată de copii dornici să se exprime în mod creativ pe teme legate de mediu și de propriul lor viitor (…) Pentru a recunoaște Convenția cu privire la Drepturile Copilului, inclusiv dreptul copilului de a fi auzit, le cer politicienilor și tuturor decidenților să facă acest lucru posibil, nu doar astăzi, ci în fiecare zi a anului”, spune Olafur Eliasson.

Earth Speakr în România

“La fel ca Earth Speakr, noi credem că toți copiii reprezintă prezentul și viitorul nostru, iar vocile lor trebuie să fie auzite de liderii noștri pentru a ne asigura că mediul pe care îl vor moșteni nu este iremediabil distrus de poluare, de distrugerea habitatelor, de extincția în masă a animalelor și de schimbările climatice. Earth Speakr le dă copiilor o platformă captivantă, dar și foarte puternică prin care să își găsească vocile, să spună ce gândesc și să își facă mesajele auzite. Pământul suferă, copiii vorbesc deschis despre asta, dar oare adulții și liderii lumii iau aminte?”, se întreabă Amy (17) & Ella (15), fondatoarele Kids Against Plastic.

În această toamnă, Institutul Goethe din București a organizat 5 workshop-uri, atât online, cât și cu participare fizică, la care a invitat copiii să creeze mesaje, în limba română, pentru liderii politici locali. În octombrie, acestemesaje au fost prezentate la Ambasada Germaniei: Președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns copiilor într-un eveniment transmis în direct pe Internet, împărtășindu-și gândurile cu un public mai larg pe social media.

Studioul Olafur Eliasson a colaborat cu instituții și experți de renume pentru a crea toolkit-uri Earth Speakr, disponibile gratuit, în 25 de limbi, pentru a-i inspira pe copii în muzee, biblioteci și săli de clasă să vorbească în numele planetei.

Răspunsuri din toată țara
Copii din toată țara au luat parte la acest proiect, fiind primite mesaje din 69 de localități, de la Cluj-Napoca la
București, Iași și Timișoara. Copiii au creat mesaje Earth Speakr prin care și-au exprimat grijile, și-au împărtășit în mod creativ ideile sau au susținut evenimente de mediu internaționale precum World Clean Up Day sau Global
Climate Strike.

În România, un număr mare de copii și-au inclus mesajele sub categoriile Oraș, Poluare, Plastic. Cu mesaje inviduale care au animat mediile locale, opera de artă revelează o imagine globală cu perspective locale, unite în contextul operei.

  • Te rog, nu mai arunca toate felurile de gunoi în mine! Folosește coșul de reciclare pentru plastic și coșul de compost pentru mâncare. – ne roagă o ghenă din București
  • Natura este viață și trebuie s-o protejăm. Numai că, pentru a face asta, nu trebuie să punem doar semne, trebuie să și acționăm. – povestește un semn public, tot din București

Explorează elementele AR Loud Speakr în persoană sau online
Pe site-ul interactiv al operei de artă, adulții pot amplifica mesajele prin crearea unui Loud Speakr, o colecție vastă de mesaje adunate în realitatea augmentată. Odată create, acestea vor fi disponibile online și plasate pe o hartă virtuală a lumii, în piețe publice, în parcuri, sau în fața instituțiilor publice pentru a putea fi explorate în viața reală cu ajutorul aplicației Earth Speakr.

Peste 580 de astfel de locații Loud Speakr sunt în acest moment amplasate pe hartă în locuri importante, inclusiv la Palatul Parlamentului, în București.

Olafur Eliasson (născut în 1967) este un artist cu origini daneze și islandeze, recunoscut la nivel internațional pentru instalațiile sale publice care provoacă oamenii să privească diferit mediile în care trăiesc. Lucrările lui Eliasson captivează publicul prin proiecte arhitecturale, intervenții în spațiul civic, educație prin artă, elaborarea de politici și acțiuni climatice. În 2019, Eliasson a fost numit Ambasador al Bunăvoinței pentru schimbări climatice de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Citește și:

Pasionaţii de ciclism din România, invitaţi să pedaleze pentru ştiinţă şi inovaţie în medicină
„Școala plină de energie”, un proiect prin care copiii învăţă cum să fie responsabili față de natură

Sursa:greenreport.ro