Nava cu combustibil eșuată în Mauritius s-a rupt în două

  • Post category:ECO News
  • Reading time:4 min(s) read

Nava MV Wakashio, care pierduse deja cel puțin o mie de tone de petrol în apele turcoaz ale Oceanului Indian, după ce a eșuat într-un recif de corali din statul Mauritius, s-a rupt în două. Pe vas s-ar mai fi aflat între 90 și 166 de tone de combustibil când s-a produs ruptura.

Foto: captură video Euronews

Statul insular Mauritius, din Oceanul Indian, a declarat urgență de mediu acum o săptămână, după ce o parte din cele 4.000 de tone de combustibil de pe nava MV Wakashio a început să se scurgă în apă.

Vasul a eșuat pe 25 iulie într-un recif de corali, iar în prezent se desfășoară o anchetă pentru a stabili de ce autoritățile din acest stat nu au intervenit mai devreme pentru a goli petrolierul de combustibilul pe care îl transporta.

Mii de locuitori au intervenit pentru a limita răspândirea combustibilului și au confecționat bariere plutitoare din suluri de material textil umplute cu paie, frunze, păr și sticle goale. Țara cu aproximativ 1,3 milioane de locuitori se bazează în principal pe turism și era deja afectată din cauza restricțiilor de călătorie din cauza pandemiei de Covid19.

View this post on Instagram

⚠️BREAKING NEWS⚠️ The MV ‪Wakashio ‬just broke into two pieces off the coast of Mauritius and now the front part is being towed and will be sunk "at least 1,000 kilometers" off the island. Click the link in the bio of @karmagawa or @savethereef to donate to our fundraiser to help them with their oil cleanup and wildlife recovery and share this sad news with everyone you know to get EVERYONE helping this tiny island nation in their time of need! Please also DM and leave comments on @mol_mitsui_o.s.k_line_official the giant oil company that makes billions of dollars per year and whose fault this catastrophe is and remind them they MUST pay for ALL the damages this absolute disaster is for the locals of Mauritius, their economy, marine life, coral reefs and biodiversity too! We MUST all work together to stop this from happening again and again and spreading awareness on social media is the key so please share this with your followers and tag people, influencers, celebrities and news media in the comments and have them share it too…ENOUGH IS ENOUGH! ‪#oilspill‬ ‪#wakashio ‪#mauritius #karmagawa #savethereef

A post shared by Timothy Sykes (@timothysykes) on Aug 15, 2020 at 9:24am PDT

Nu este clar ce cantitate de combustibil mai era pe vas în momentul în care acesta s-a rupt în două. Potrivit BBC, 90 de tone. Însă conform informațiilor obținute de France24, 166 de tone de combustibil mai erau pe vas, iar autoritățile se străduiau să le extragă în momentul în care s-a produs ruptura. CNN completează că, din cele 1.300 de tone scurse în apele turcoaz, aproape 460 de tone au fost recuperate manual din apă și de pe plaje.

Experții în mediu se declară îngrijorați de impactul pe care acest eveniment îl va avea asupra ecosistemului din zonă. Happy Khamule, de la Greenpeace Africa, a atras atenția că mii de specii de animale „sunt în risc de a se îneca în poluarea mării, cu consecințe directe asupra economiei, securității alimentare și sănătății celor din Mauritius”.

Cei care vor să ajute pot să doneze către ONG-ul Eco-Sud, din Mauritius, care desfășoară acțiuni de curățare, dar și proiecte de conservare pe termen lung și cercetare despre impactul pe care îl va avea petrolul asupra mediului. De asemenea, puteți dona către Mauritian Wildlife Foundation și Greenpeace Africa. Există și o petiție care cere Națiunilor Unite să intervină în eforturile de curățare a combustibilului.

Despre autor: Oana Racheleanu

Atunci când aproape toată lumea spune „Nu se poate!”, există totuși câțiva oameni care spun „Hai să găsim o soluție!”. Pe ei îi caută Oana Racheleanu, despre ei îi place să scrie.

Sursa:greenreport.ro