Cum reclami un abuz asupra animalelor? – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

De multe ori trecem pe langa pisici, cai sau caini, loviti ori abandonati, si, nestiind ce sa facem intr-o astfel de situatie, ne vedem mai departe de drum.

Pentru a veni in ajutorul celor care vor sa nu lase totusi nepedesite actele de cruzime asupra animalelor, asociatia de protectie a animalelor „Cutu-Cutu” a postat pe site un model de reclamatie si cateva sfaturi, deosebit de utile in astfel situatii.

In Romania, cazurile de cruzime sau abandon asupra animalelor sunt, din pacate, la ordinea zilei, si, desi exista o lege, ea nu este respectata. Este vorba despre Legea de protectie a animalelor nr. 9/2008, completata de Legea nr. 205/2004, sub incidenta careia intra toate aceste fapte criminale pentru care pedeapsa maxima poate ajunge si la 6 ani de inchisoare.

Masurile recomandate de asociatia „Cutu-Cutu” atunci cand observati ca o persoana face rau unui animal, il abandoneaza intr-o statie, il bate ori il tine intr-un lant scurt de numai 40 de centimetri sunt urmatoarele:

– gasiti un martor sau doi si incercati sa retineti faptasul pe loc;
– chemati politia care trebuie sa ia datele faptasului, ale martorului si ale reclamantului;
– aveti grija sa fie intocmit un proces-verbal, semnat de reclamant, de martor, de faptas si de politist;
– faceti o plangere scrisa la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) din localitate, in Bucuresti DSV se afla in curtea Spitalului Ilioara, sector 3, statia de metrou Nicolae Grigorescu, pe care o lasati la secretariat si la care trebuie sa cereti un numar de inregistrare.
– in 30 de zile lucratoare trebuie sa primiti raspuns in scris. Aceeasi plangere o lasati si circa de politie, cea mai apropiata, si luati, la fel, un numar de inregistrare.

In cazul in care nu puteti retine faptasul, incercati sa obtineti date despre cum arata, unde sta si rugati-i pe cei din jur sa fie martori pe parcursul anchetei.
Anuntati cazul la politie, iar daca politistii nu vor sa vina, insistati pe pasajul din Legea animalelor care specifica ca de implementarea ei raspunde obligatoriu politia, in colaborare cu DSV.

Din nefericire, multi politisti nu au auzit inca de aceasta lege, desi ancheta in astfel de cazuri, potrivit legii, se face de catre DSV impreuna cu politia.
Este bine sa mai stiti ca amenzile pe care le pot primi cei care fac rau animalelor se ridica pana la 20 de milioane lei vechi sau pot face inchisoare de la 3 la 6 luni.

Mihaela Pavnutescu
 

Sursa:greenreport.ro