DOC/ Ministerul Agriculturii anunță consultări la regulamentul privind irigarea cu apă din subteran

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Deși experții și ecologiștii s-au pronunțat împotriva irigării cu ape din subteran, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță elaborarea Regulamentului cu privire la folosinţa apelor subterane pentru irigarea culturilor horticole, pretabilitatea solului şi calitatea apelor pentru irigare. Doritorii de a veni cu comentarii o pot face până la data de 9 august curent.

Citește și Șeful statului insistă că irigarea cu apă din subteran trebuie permisă

Potrivit proiectului, documentul reglementează modul de acordare a dreptului și condițiile de folosinţă a apelor subterane de adâncime în scopul irigării prin picurare a culturilor horticole (pomicole, viticole, legumicole, floricole), monitorizarea şi evaluarea pretabilităţii solurilor şi a calităţii apelor utilizate pentru irigare.

Citește și DOC/ Peste 70 de ONG-uri cer moratoriu asupra chestiunii irigării cu apă din subteran

Regulament se aplică faţă de persoanele fizice și juridice care practică activități agricole legate de culturi horticole, care intenționează să obțină dreptul de utilizare a apelor subterane pentru irigarea prin picurare a acestora. Documentul poate fi consultat mai jos.

Citește și „Se comite o crimă ecologică!” Reacții la propunerea lui Dodon de a permite irigarea cu ape din subteran

Anunțul a fost plasat pe pagina ministerului și particip.gov.md.

Mai multe ONG-uri au semnat o declarație prin care atenționează opinia publică asupra reluării presiunilor de către Igor Dodon, Preşedintele  Republicii Moldova, şi grupurile de interese din domeniul agriculturii, privind modificarea cadrului normativ în scopul folosirii rezervelor strategice de apă potabilă din subteran pentru irigare.

Sursa:ecopresa.md