Environ: Cu foarte mari dificultăţi am îndeplinit anul trecut ţinta de colectare de 45%. Acest an va fi şi mai dificil – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Roxana Puia, director de marketing al Environ, unul dintre principalii actori din domeniul deșeurilor electrice și electronice, a declarat în cadrul conferinţei Green Report “Circular Waste – Colectarea DEEE-urilor în 2021, între dificil și sustenabil” că asociaţia pe care o reprezintă a reuşit în 2019 cu mare dificultate şi eforturi financiare să îşi îndeplinească ţinta de colectare de 45%.

Asociația Environ a colectat anul trecut 23.630 tone de echipamente electrice vechi și realizând astfel o rată de 45,97% din media echipamentelor introduse pe piață în ultimii trei ani.

“Impactul la bugetul AFM nu este foarte mare, dar pentru majoritatea dintre OTR-uri ar însemna insolvenţa pentru că acel 4 lei pe kilogram aplicat la ţinta de 65% în condiţiile în care Environ a avut dificultăţi în a îndeplini ţinta de 45% în 2019. Am făcut-o, dar cu eforturi financiare foarte mari şi acest an va fi şi mai complicat decât a fost în 2019”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Environ.

Prezent în cadrul conferinţei, Aurelian Dobre, Director general Administrare Fiscală al AFM, a declarat că penalităţile strânse de la colectorii de deşeuri care nu îşi îndeplinesc ţintele nu are un impact prea mare în bugetul instituţiei. În acest context, Puia a spus că penalităţile nu ajută cu adevărat la atingerea ţintelor de colectare, din contră, multe companii vor intra în faliment.

“Care mai este rolul acelor penalităţi dacă nu impactează favorabil bugetul AFM-ului, dar dezavantajează teribil OTR-urile? Acestea sunt până la urmă singurele care au făcut ceva în acest domeniu. Responsabilităţile aparţin mai multor stake holderi, nu doar producătorilor şi organizaţiilor către care transferă responsabilitatea. Punctele de colectare sunt în cea mai mare parte organizate tot de OTR-uri şi tot lor le dăm în cap. Cum se poate îmbunătăţi sistemul şi cum ne putem creşte şansele de a îndeplini cotele?. Cota de 65% este de domeniul SF-ului, dar plecând de la politica de mediu pe care o aplică România ca stat membru al UE are în vedere creeare unui sistem funcţional şi performant “nu doar să ne facem că facem ceva” şi nu mi se pare o soluţie să îi sancţionăm pe care au făcut ceva în acest domeniu”, a punctat reprezentanta Environ.

Aceasta a atras atenţia că, în aceste condiţii, există riscul ca o mare parte din OTR-uri să dispară de pe piaţă.

“Nu mi se pare că în momentul de faţă se întrevede vreo soluţie să ieşim din acest blocaj. OK, mi se aplică penalităţile, probabil că nu vom avea sufieciente fonduri să le achităm. Există şi riscul ca o parte din OTR-urile vechi să dispară şi cine o să vină în locul nostru?”

Asociația Environ operează o rețea națională de puncte de colectare la dispoziția cetățenilor care integrează circa 3.500 de magazine, benzinării, hipermarket-uri, școli și alte instituții publice listate în aplicația www.undereciclam.ro. În baza încheierii unui protocol de colaborare, Environ pune la dispoziția oricărei instituții publice sau private containere personalizate pentru colectarea deșeurilor electrice de mici sau mari dimensiuni, asigurând preluarea gratuită a cantităților de deșeuri generate.

Citeşte şi:

Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară: Neconcordanțe ce vor duce la întârzierea atingerii obiectivelor de reciclare
2.200 de kilograme de deșeuri adunate din parcul și din apele Lacului Tăbăcăriei, Constanța

Sursa:greenreport.ro