Groenlanda se topește accelerat. Mările și oceanele ar putea înghiți orașe, plaje și zone de coastă întregi în următorii 30 de ani.

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

21.08.2020 10:37 Foto: Getty Images

Calota de gheață a Groenlandei s-a topit pe parcursul anului trecut mai mult decât în orice alt an în care s-au făcut măsurători, se arată într-un studiu publicat în jurnalul științific „Communications Earth and Environment”, relatează CNN.

Cercetarea arată că în 2019, calota de gheață a Groenlandei a pierdut 532 de miliarde de tone de gheață, 223 dintre acestea fiind pierdute doar în luna iulie. Prin comparație, între 2003 și 2016, cantitatea de gheață topită în medie, anual, a fost de 255 de miliarde de tone.

„Avem încă un record documentat pentru gheață topită în Groenlanda. Acest lucru ne arată că există un dezechilibru al calotei de gheață, iar pierderile extreme vor continua”, spune Ingo Sasgen, glaciolog la Institutul Alfred Wegener pentru cercetări marine și polare și co-autorul studiului.

Noua cercetare vine după ce un alt articol, de săptămâna trecută, arăta că topirea gheții din Groenlanda a ajuns într-un punct în care nu mai poate fi oprită, fapt ce va duce la creșteri imprevizibile ale nivelului mărilor și oceanelor.

Calota glaciară din Groenlanda este a doua cea mai mare din lume, după cea din Antarctica, iar topirea ei duce la creșterea anuală a nivelului mării cu mai mult de un milimetru. Aceste creșteri nu vor continua decât să se înrăutățească în condițiile în care gazele cu efect de seră continuă să încălzească constant planeta.

Nivelurile mărilor și oceanelor vor crește cu aproximativ un metru până la finalul acestui secol, fapt ce va inunda orașele aflate la altitudine joasă și va distruge plaje și proprietăți. 300 de milioane de oameni ar putea fi afectați de creșterea apelor – în Statele Unite, Europa și de-a lungul Asiei – ei și-ar putea pierde locuințele în următoarele trei decenii, conform proiecțiilor.

State americane de coastă precum Florida, orașe precum Londra, Shanghai sau Hong Kong, toate sunt în pericol să se ajungă sub ape din cauza creșterii nivelului mării.

Sursa:digi24.ro