Miros neplăcut în Capitală. Agenții economici riscă să fie deconectați de la rețeaua publică de canalizare

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Primarul Capitalei anunță că în unele zone ale Capitalei continuă să persiste mirosul urât, iar autoritățile caută sursa acestuia. Totodată, potrivit lui, dacă situația va continua, atunci agenții economici care se fac vinovați de situație vor fi debranșați.

„Săptămâna trecută, doi agenți economici au fost deconectați de la rețeaua publică de canalizare. Am făcut aviz celorlalți agenți economici ce au depășit normele de poluare. Controalele inopinate și procesul de preluare a probelor, vor continua. Am cerut ca rapoartele să fie publicate odată la 3 zile”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Tot acolo, edilul susține că responsabilii de la „Apă-Canal Chișinău” vor remite prescripții în adresa agenților economici, privind înlăturarea cauzelor de neconformitate la deversarea apelor uzate în rețeaua publică de canalizare.

„De asemenea, se va cere prezentarea soluției tehnice pentru montarea stațiilor proprii de epurare sau de preepurare a apelor uzate. Mai mult, am propus ca până în iulie anul viitor, toți agenții economici care revarsă în canalizarea publică ape uzate industriale, să aibă instalate stații de preepurare”, mai scris Ceban.

Potrivit lui, responsabilii de la Apă Canal vor inspecta rețelele de canalizare interioare și procesul tehnologic a agenților economici, cu actualizarea cărții tehnice, și semnarea contractelor noi, după caz.

„ Am cerut ca să fie prezentat orarul semnării contractelor. În caz de necesitate, se va face debranșări de la apă și canalizare. De asemenea, în vederea optimizării sarcinilor expuse, „Apă-Canal Chișinău” va trebui să își revadă organigrama întreprinderii, în scopul instituirii unei singure structuri specializate, care va fi responsabilă de calitatea deversărilor apelor uzate și inspectarea întreprinderilor agenților economici”, susține Ceban precizând că actualmente sunt două structuri în acest sens.

Sursa:ecopresa.md