Piste pentru biciclete intre Romania si Ungaria – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

53 de proiecte noi, cu o valoare totala de 68,4 milioane de euro, vor fi realizate in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007- 2013.

Dintre cele 53 de proiecte selectate, 26 de proiecte, cu o valoare totala de 36 milioane de euro, sunt aprobate in cadrul Axei Prioritare 1 – dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere. Ele vor viza, in primul rand, constructia sau reconstructia de drumuri si piste de biciclete care conduc sau traverseaza frontiera, protectia valorilor naturale comune, managementul apelor si al deseurilor.

Celelalte 27 de proiecte, aprobate in cadrul Axei Prioritare 2, cu o valoare de 32 milioane de Euro, urmaresc intarirea cooperarii in diferite domenii, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii de afaceri, a celei turistice, de cercetare si de sanatate.

Proiectele depaseau de cinci ori fondurile disponibile

Cel de-al cincilea apel de propuneri de proiecte, adresat initiativelor de dezvoltare a infrastructurii, a fost lansat la data de 29 august 2011, cu un buget asigurat din Fondul European de Dezvoltare Regionala de aproximativ 51,4 milioane de Euro. Cele 201 aplicatii depuse pana la data limita, 31 ianuarie 2012, au solicitat un buget de aproximativ cinci ori mai mare decat cel disponibil.

Comitetul de Coordonare a Programului a aprobat spre finantare cele 53 de proiecte, in cadrul celei de-a douasprezecea intruniri a acestuia.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 este destinat dezvoltarii sustenabile a regiunii transfrontaliere, cu obiective care nu sunt delimitate de frontierele de stat, regasindu-se pe ambele laturi ale granitei, si care necesita o abordare comuna si solutii inovative.

150 de milioane de euro prin Programul HURO

Pana in prezent, prin Programul HURO au fost contractate aproape 400 de proiecte, care beneficiaza de aproximativ 150 de milioane de euro din fonduri europene.

Comisia Europeana a lansat propunerea privind arhitectura viitoarei politici de coeziune, iar cooperarea teritoriala, inclusiv cea transfrontaliera, ramane un domeniu de interes, cu importanta crescuta, si in perioada 2014 – 2020.

Romania si Ungaria au initiat deja activitati pentru viitorul program. Pregatirea si planificarea programului de cooperare transfrontaliera pentru urmatoarea perioada bugetara de 7 ani, 2014-2020, se va desfasura sub coordonarea ministerelor de resort din cele doua tari, cu implicarea reprezentantilor regiunilor relevante, pentru a construi strategia de crestere EU2020.

Mihai Diac

Foto: www.freerider.ro

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Reteaua I Velo asigura transportul ecologic
 

Sursa:greenreport.ro