Președintele Ungariei le cere lui Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski să stopeze poluarea cu plastic de pe Tisa și Someș”

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

07.07.2020 21:12 Poluare pe râu cu sticle PET și alte materiale. Foto: Inquam Photos / Paul Ursachi

Preşedintele ungar Janos Ader le-a trimis câte o scrisoare omologilor săi din România, Klaus Iohannis, şi Ucraina, Volodimir Zelenski, în care s-a plâns de cantităţile uriaşe de sticle de plastic şi de alte deşeuri care ajung în Ungaria prin intermediul râurilor Tisa şi Someş, informează marţi agenţia MTI, citată de Agerpres.

Janos Ader le cere celor doi şefi de stat să solicite autorităţilor din ţările lor să rezolve problema.

În scrisorile publicate de Biroul Prezidenţial este menţionat faptul că inundaţiile recente au adus peste graniţă deşeuri care sunt în prezent periculoase din punct de vedere epidemiologic. De asemenea, potrivit sursei citate, deșeurile au impact asupra pescuitului, turismului, faunei şi a florei.

Președintele Ungariei a remarcat că guvernul de la Budapesta s-a adresat în câteva rânduri, fără succes, autorităţilor din ţările vecine. Principala problemă o reprezintă gunoaiele aruncate în luncile inundabile ale râurilor, a adăugat el.

De la începutul anului şi până în prezent, în Tisa s-au acumulat 2.258 de metri cubi de gunoaie, a scris Janos Ader, iar din Someş au fost înlăturate, până la 13 iunie, 938 de metri cubi de deşeuri.

„Consider dezamăgitor faptul că poluarea… nu a încetat”, a mai scris Ader, care a adăugat că deşeurile reprezintă o ameninţare de durată asupra fragilului ecosistem al râurilor. Preşedintele Ungariei a conchis că o astfel de situaţie nu este în conformitate cu standardele europene.

Redactor: Alexandru Costea