Un ghid de încadrare pentru echipamentele electrice și electronice ar ajuta producătorii și organizațiile de preluare a responsabilității în procesul de raportate, dar ar ajuta și la scăderea țintelor, a spus Simona Vaida, Public Affairs Manager Recolamp, în cadrul conferinței “Circula Waste – Colectarea DEEE-urilor în 2021, între dificil și sustenabil”.
Acest ghid de colectare ar fi foarte util. În lipsa acestui ghid o să fiți uimiți câte produse sunt declarate ca fiind electrice și ele nu sunt de frica penalităților la AFM. Toți consultanții sfătuiesc producătorii să raporteze ca fiind puse pe piață până și chibriturile pentru că se aprind. Nu contează că se aprind la flacără, la curent, la baterie. Important e să se raporteze tot ca fiind pus pe piață astfel încât când vine AFM în control să nu fie amendați că nu le-au declarat. Ceea ce este total greșit”, a subliniat Simona Vaida.
Aceasta a dat ca exemplu faptul că sunt producători în piață care, ani la rând, au declarat ca fiind puse pe piață echipamente industriale care nu cad sub incidența OUG 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.
Ei le declara și plătesc timbru verde pentru ele pentru că așa au fost sfătuiți. Acest ghid de încadrare, în primul rând ne-ar scădea ținta. Prezența acestui ghid de încadrare n-ar ajuta să știm ce declarăm. Ce înseamnă greutatea echipamentului? Cum o calculăm? Legislația a transpus doar cadrul, așa cum a fost scris în directivă, dar este necesar doar un ghid. Nu trebuie să fie un act normativ”, a mai spus Public Affairs Manager Recolamp.
Citește și:
Anca Lupusavei, Recolamp:”Foarte puțini oameni duc benevol deșeurile la punctele de colectare”
Simona Vaida, Recolamp: “Gestionarea DEEE-urilor a ajuns un fel de Cenușăreasă”
Environ: Cu foarte mari dificultăţi am îndeplinit anul trecut ţinta de colectare de 45%. Acest an va fi şi mai dificil
Ecotic: Ţinta de colectare a deşeurilor electronice de 65% din 2021 este imposibil de atins
Sursa:greenreport.ro