Record de apărători ai mediului omorâţi anul trecut, în Europa

  • Post category:ECO News
  • Reading time:3 min(s) read

Cel mai ridicat număr de protectori ai naturii asasinați în decursul unui singur an a fost consemnat de organizația Global Witness în 2019,  arătând ca activismul pentru combaterea schimbărilor climatice rămâne cel mai riscant, iar exploatările destructive de păduri au condus la cea mai mare creștere de agresiuni, transmite Agent Green.

Global Witness publică miercuri raportul anual care prezintă cel mai ridicat număr de activiști de mediu si protectori ai naturii asasinați pe parcursul unui an, raportând 212 de oameni care și-au pierdut viața pentru că și-au apărat moșia și s-au opus distrugerii naturii.

Raportul Global Witness pune în lumină rolul deosebit de important pe care îl au protectorii naturii în lupta împotriva schimbărilor climatice, a industriilor distructive cauzatoare de emisii masive de gaze cu efect de seră care accelerează încălzirea globală și distrugerea mediului. Se punctează foarte clar cum, învățând din restricțiile și supervizarea din timpul pandemiei COVID-19 , protecția acestor activiști devine și mai importantă pentru reconstrucția unei planete mai sigure și mai verzi.

În medie, patru protectori ai naturii au fost omorâți în fiecare săptămână de la crearea Tratatului pentru Climă de la Paris din Decembrie 2015. Însă cei mai mulți sunt reduși la tăcere prin atacuri violente, arestări, amenințări cu moartea sau procese.

În mod șocant, peste jumătate dintre crimele raportate anul trecut s-au întâmplat în doar două țări: Columbia (64) și Filipine (în creștere de la 30 în 2018 la 43 în 2019). Global însă, numărul este cel mai probabil mult mai mare, deoarece foarte multe cazuri nu sunt consemnte niciodată.

Printre activiștii omorâți în 2019 se numără și Datu Kaylo Bontolan, din Filipine, după ce s-a opus mineritului ilegal în zona. Lider al tribului Manobo, a fost unul dintre indigenii uciși în 2019, în timp ce își exercitau apărau ținuturilelor ancestrale în fața celor nou veniți să exploateze resursele lor naturale.

Mineritul a fost sectorul cu cele mai multe crime inregistrate la nivel global, cu 50 de cazuri în 2019, urmat de industria agro-chimică, în special în Asia, unde au avut loc 80% dintre atacurile din domeniu.

Nici România nu lipsește din tragicul raport care îi menționează pe pădurarii Liviu Pop ucis în Maramureș și pe Răducu Gorcioaia, ucis în Iași. Gabriel Păun, fondatorul Agent Green este prezentat drept activistul care a supraviețuit mai multor atacuri și care nu a fost nici astăzi redus la tăcere, continund alături de Agent Green eforurile pentru a proteja ultimele păduri primare și seculare care reprezintă cele mai importante rezervoare pentru biodiversitate și instrumente pentru combaterea schimbărilor climatice.

Sursa:ecopresa.md