Sistemul de garanție depozit trebuie să-și propună să atingă cel puțin țintele care sunt acum prevăzute, deja, de directivele europene, a declarat Alice Nichita, Public Affairs & Communication Manager Coca-Cola HBC România, în cadrul conferinței “Provocări și soluții în sistemul garanție-depozit”.
Dacă ne uităm la 2025 ca an de reper, cred că sistemul garanție-depozit trebuie să-și propună să atingă acele ținte, însă trebuie să conștientizăm că o să fie un parcurs. Nu o să fie atinse aceste rezultate, din primul an sau din al doilea an, ci va fi un proces. Pe de o parte, de educare și de conștientizare a acestui efort personal pe care fiecare dintre noi va trebui să-l facă, pe de altă parte, va ține foarte mult și cât de bine și de eficient va fi organizat acest sistem astfel încât să ofere posibilitatea consumatorului să returneze facil aceste ambalaje”, a spus Alice Nichita, Public Affairs & Communication Manager Coca-Cola HBC România.
Este rolul fiecărui actor implicat în setarea acestui sistem să-l facă eficient, ușor și convenabil astfel încât să se atingă aceste obiective.
Nu cred că este fezabil să ne propunem să atigem 85% din primul an, dar daca în primii 3-4 ani de la implementare atingem acele ținte setate de directivele europene, cred că este un rezultat pe care toți trebuie să ni-l setăm și să-l urmărim.
Referindu-se la valoarea garanței care va trebui să fie achitată de cumpărător, Alice Nichita a precizat că valoarea garanției ar trebui să fie suficient de mare să motiveze consumatorii să returneze aceste ambalaje, dar, în același timp, suficient de mică încât să nu existe un impact asupra comportamentului de cumpărare al consumatorului și să nu fie percepută ca o creștereartificală de preț.
Suntem încă în evaluarea acestei valori de garanție, care trebuie să servască mai multor obiective în același timp”, a spus Nichita.
Aproximativ 96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie – depozit pentru PET-uri, sticle şi doze de aluminiu, iar 81% dintre români consideră că garanţia pentru un ambalaj ar trebui să fie de 0,50 de bani, potrivit unui studiu IRSOP, comandat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Citește și:
VIDEO Alice Nichita, Coca-Cola HBC: “Ne dorim ca sistemul depozit să fie implementat la scară națională”
VIDEO Cum identificăm ambalajele care vor intra în sistemul garanție-depozit
96% dintre români sunt de acord cu implementarea sistemului garanţie-depozit
Sursa:greenreport.ro