Statul Oaxaca din Mexic interzice vânzarea de junk food copiilor – Green Report

  • Post category:ECO News
  • Reading time:2 min(s) read

Statul mexican Oaxaca a interzis vânzarea mâncărurilor de tip junk și a băuturilor zaharoase copiilor, în încercarea de a reduce nivelul ridicat de obezitate și diabet, scrie BBC.

Foto: unsplash.com/MD Duran

Oaxaca este primul stat din Mexic care a luat măsura, având una dintre cele mai mari rate ale obezității în rândul copiiilor.

Cei care încalcă legea pot fi amendați și pot suporta chiar închiderea afacerii. Recidiviştii pot primi primi şi pedeapsa cu închisorea.

Mutarea vine ca urmare a numărului mare de decese legate de Covid-19, care se apropie de 50.000. În Mexic, cea mai mare parte dintre cele persoanele care, până la această oră, au decedat din cauza COVID-19, boala cauzată de coronavirus, aveau în istoricul medical probleme de hipertensiune, obezitate şi diabet, afecţiuni asociate cu consumul ridicat de alimente ultraprocesate şi băuturi carbogazoase.

Aproximativ 73% din populația mexicană este supraponderală, comparativ cu o cincime din populație în 1996, potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Mexicanii consumă mai multe băuturi carbogazoase decât oricare altă națiune din lume.

”Cele mai ridicate rate de consum se înregistrează în rândul preşcolarilor, care primesc circa 40% din aportul caloric din aceste produse”, a precizat UNICEF într-un raport pe tema obezităţii infantile din această ţară.

Măsură a fost criticată cu fermitate de grupuri comerciale ca urmare a eventualului său impact economic.

Legea interzice vânzarea, distribuirea și promovarea băuturilor zaharoase și a mâncărurilor nesănătoase persoanelor minore. Se va aplica, de asemenea, automatelor de mâncare din școli.

În 2014, Mexicul a introdus o taxă pentru băuturile zaharoase și mâncarea nesănătoasă, dar până acum nu a mai interzis vânzarea unor astfel de articole copiilor.

Sursa:greenreport.ro